Rīgā mācības sāks 6000 pirmklasnieku

© Kaspars Krafts/F64

Rīgā jaunajā mācību gadā skolas solos sēdīsies 66 000 skolēnu, tostarp ap 6000 pirmklasnieku, liecina pašvaldības apkopotā informācija.

Rīgas mērs Vilnis Ķirsis (JV) preses konferencē kā galveno izaicinājumu jaunajā mācību gadā izcēla pāreju uz mācībām latviešu valodā, kas sākās aizvadītajā mācību gadā. Politiķis norādīja, ka sarūk to skolotāju skaits, kuri varētu pāriet uz valodu apmācību. Vienlaikus viņš ir pārliecināts, ka pašvaldība spēs tam rast risinājumus.

Ķirsis pieminēja arī infrastruktūru. Viņaprāt, Rīgā nepieciešamas vismaz piecas jaunas skolas, "kas dos jaunu grūdienu", un pašvaldība "no tā neizbēgs".

Pašlaik remontdarbi norisinās 83 izglītības iestādēs, tostarp 42 skolās un 41 bērnudārzā. 13 izglītības iestādēs būvdarbi tiks pabeigti līdz septembrim, pārējās izglītības iestādēs tie turpināsies arī mācību gada laikā. No visiem remontdarbiem, kas nav divu gadu projekti, 40% gadījumos darbus plānots pabeigt septembrī, 30% - oktobrī, 20% - novembrī, bet 10% izglītības iestāžu remontdarbi noslēgsies decembrī.

Tāpat šobrīd ir aktīvi astoņi projekti sporta laukumu labiekārtošanai pie skolām, savukārt divu gadu laikā pašvaldība sola izveidot sešus jaunus dabaszinātņu centrus. Kopumā skolu un bērnudārzu labiekārtošanai atvēlēti 32 miljoni eiro.

Tāpat Ķirsis informēja, ka mācību gada laikā Rīgā tiks marķētas 70 izglītības iestādes, kas pilnībā vai daļēji atbilst droša patvēruma ierīkošanai. Marķējums nozīmēs, ka izglītības iestāde zina, kā rīkoties krīzes situācijā. Krīzes situācijā izglītības iestādes varēs sniegt patvērumu līdz 30 000 cilvēkiem.

"Absolūti primārā prioritāte infrastruktūras vietām ir izglītības iestādes, jo ienaidnieks, tostarp Ukrainā, [izglītības iestādes] izvēlas kā vienu no saviem mērķiem, diemžēl," sacīja Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece Linda Ozola ("Kods Rīgai").

Svarīgākais