Ķirsis: Jāpanāk, lai Rīgas centrā atgriežas iedzīvotāji

© MN

Lai veicinātu ekonomisko aktivitāti un mazinātu tukšo skatlogu skaitu Rīgas centrā, nepieciešams, lai tajā atgrieztos iedzīvotāji, intervijā aģentūrai LETA atzina Rīgas mērs Vilnis Ķirsis (JV).

Kas notiek ar tūrismu un ekonomisko aktivitāti pilsētā, vai joprojām Rīga ir tukšo skatlogu un kluso ielu pilsēta?

Vasaras sezonas novērtējumu mēs varēsim veikt vien rudenī. Pēdējie dati par tūristu skaitu bija par maiju, un tie rāda, ka tūristu skaits ir pieaudzis par 15% salīdzinājumā ar gadu iepriekš. Martā bija pieaugums pat par 24%. Mēs daudz ieguldām ārējā mārketingā, reklamējot Rīgu un dažādus Rīgas pasākumus ārpus Latvijas - Vācijā, Polijā un Ziemeļvalstīs. Iepriekš fokuss vairāk bija uz Baltijas valstīm. Tam ir arī rezultāti, jo, piemēram, dati liecina, ka vācu tūristu skaits ir pieaudzis pat par 50% salīdzinājumā ar gadu iepriekš.

Kopumā ir sajūta, ka šogad jau būsim tuvu tam tūristu skaitam, kāds bija pirms Covid-19. Mums vairs nav krievu tūristu, bet uz Rīgu labprāt brauc ceļotāji no Rietumeiropas.

Tāpat arī ieguldām liela mēroga pasākumos, tostarp ar starptautisku rezonansi, piemēram, WRC rallijs, "Positivus", "Rimi" Rīgas maratons, basketbols, rudenī būs olimpisko spēļu hokeja atlases turnīrs, Rīgas svētki. Pasākumi arī ir tie, kas pievilina tūristus.

Izaicinājums, par ko runājam ar nozares pārstāvjiem, ka vajadzētu atrast risinājumu, lai tūristiem te būtu ko darīt ziemā. Tas arī ir viens no nosacījumiem, lai risinātu "tukšo skatlogu" problēmu, jo nepietiek, ka cilvēku plūsma ir vasaras sezonā, vajag arī ziemas sezonu aizpildīt. Ziemassvētku tirdziņš, "Staro Rīga" ir risinājumi, bet strādājam arī pie citiem pasākumiem klusākajam periodam.

Savukārt runājot par tukšajiem skatlogiem, mēs šobrīd veidojam programmu, kas paredzētu grantus uzņēmumiem, kas ievācas tukšajās telpās, lai varētu nosegt daļējas remonta izmaksas, kā arī jau strādājošajiem uzņēmumiem, piemēram, vides pieejamības uzlabošanai.

Vai šāda programma varētu būt jau nākamajā budžetā?

Mēs pie tā strādājam, lai būtu.

Lai tukšie skatlogi aizpildītos, ir nepieciešama cilvēku plūsma, savukārt cilvēku plūsmai nepieciešams interesants saturs. Tā ir tāda vistas-olas situācija. Ja ir daudz interesantu skatlogu, kafejnīcu, tad cilvēki nāk uz to rajonu, taču, kamēr nav satura, nav klientu un nav klientu - nav skatloga. Šis process ir jāiekustina. Ir vēl idejas, piemēram, tukšajās telpās izvietot mākslas darbus, izstādes, taču tam ir jābūt starpposmam. Dienas beigās mērķis ir aizpildīt visu, taču tam ir nepieciešams ilgāks laiks.

Kopumā ne tikai Vecrīgai, bet arī vēsturiskajam centram ir nepieciešami ne tikai tūristi, bet arī iedzīvotāji. Šobrīd Rīgas centra iedzīvotāju skaita kritums ir apstājies un pat nedaudz ir pieaugums, bet, lai pašlaik pamestās un tukšās telpas aizpildītos uz palikšanu, ir jāpalielina pastāvīgo iedzīvotāju skaits ne tikai Rīgā kopumā, bet arī centrā. Attīstības departaments šobrīd strādā pie vēsturiskā centra atdzīvināšanas plāna, kurš sastāv no daudzām sadaļām, tostarp risinājumiem iedzīvotāju pārvilināšanai dzīvot centrā. Lai uzturētu to jūgendstilu, ar ko lepojamies, ir nepieciešams iedzīvotājs, kurš dzīvo tajās mājās. Iedzīvotājs jau maksā komunālos maksājumus, kredītus, atjauno māju. Esmu diezgan pārliecināts, ka mēs nonāksim līdz tam, ka maksāsim sava veida pārcelšanās pabalstu, piemēram, nodzēšot daļu kredīta ģimenei, kas pārvāksies dzīvot uz centru.

Svarīgākais