FOTO. Rīgā atzīmē Ukrainas Neatkarības dienu; ukraiņi ir pateicīgi par atbalstu cīņā pret Krievijas agresiju

© Dmitrijs Suļžics/MN

Svinot Ukrainas neatkarības 33.gadadienu, sestdien Rīgā desmitiem cilvēku piedalījās atbalsta gājienā "Saulespuķu ceļš" no Brīvības pieminekļa uz Vērmanes dārzu, kur visas dienas garumā notiek koncerts "Vienoti Ukrainai".

Pateicoties Latvijas iedzīvotājiem par atbalstu cīņā par Ukrainas brīvību no krievu okupantiem, dažādu paaudžu gājiena dalībnieki, no kuriem vairāki bija tērpti tradicoinālajās višivankās, rokās nesa saulespuķes un Ukrainas karogus.

Akciju "Saulespuķu ceļš" rīkoja biedrība "Tavi draugi", un tā veltīta Ukrainas nepagurstošajai cīņai par brīvību un ikvienam Ukrainas iedzīvotājam Latvijā.

Par gājiena muzikālo noformējumu rūpējās Nacionālo bruņoto spēku orķestris un Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra ansamblis, kas Vērmanes dārzā atskaņoja Ukrainas un Latvijas himnu.

Ukrainas vēstnieks Latvijā Anatolijs Kucevols uzrunā atzina, ka Ukrainas 33. Neatkarības diena ukraiņiem ir liela svētku diena pat tad, ja to aizēno karš.

Mums šī cīņa ir svarīga, jo tā ir cīņa par taisnīgumu," uzsvēra vēstnieks.

Viņš patiecās Latvijas iedzīvotājiem, valdībai, pašvaldībām, nevalstiskajām organizācijām par atbalstu, ko tās nodrošina Ukrainas iedzīvotājiem gan Latvijā, gan Ukrainā. Klātesošie ar skaļiem aplausiem pateicās karavīriem, kuri cīnās par Ukrainas brīvību.

Rīgas vicemērs Edvards Ratnieks (NA) pateicās visiem rīdziniekiem, kuri palīdz Ukrainai un tās iedzīvotājiem. Tāpat viņš pateicās ikvienam, kurš ir palīdzējis Ukrainas karavīru bērniem sarīkot nometni Rīgā, lai bērni kaut uz īsu brīdi varētu atpūsties no kara plosītās valsts.

Labdarības fonda "Ziedot.lv" vadītāja Rūta Dimanta, sveicot ukraiņus Neatkarības dienā, atzina, ka nav taisnīgi, ka viņi tagad ir izdzīti no savām mājām, nespēj baudīt savu dzimto pļavu košumu un apmeklēt savus tuviniekus kapsētās.

"Taču jums ir labi draugi visā pasaulē un jo īpaši Latvijā, kuri jūs atbalstīs līdz uzvarai," pauda Dimanta.

Viņa aicināja ikvienu, svinot svētkus, ziedot Ukrainas karavīriem, lai viņi frontē var cīnīties par drīzāku uzvaru.

Arī Saeimas priekšsēdētājas biedre Antoņina Ņenaševa (P) solīja Latvijas atbalstu Ukrainai, lai tā varētu sagraut ienaidnieku.

Biedrības "Tavi draugi" vadītājs Ulvis Noviks aicināja ikvienu šodien līdz plkst.18 Vērmanes dārzā iepazīt Ukrainas kultūru, tradīcijas, virtuvi, uzzināt par nevalstiskajām organizācijām un to darbu, sniedzot dažāda veida palīdzību Ukrainai.

Pasākumā uz Vērmanes dārza estrādes skatuves uzstāsies tādi mākslinieki kā Andrejs Osokins, Aija Vītoliņa (Amber), Katrīna Gupalo un Edgars Vilcāns, Annika Ausmane, Elizabete Gaile, Nacionālo bruņoto spēku orķestris, Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra ansamblis, Marta Korneliusa, ukraiņu mūziķi "Kostyantyn", Viktorija Prituļaka, ukraiņu ansamblis "Mrija", bērnu duets Sņežana un Vlada Kolesņikas, Alla Bilja un citi.

Tāpat pasākumā darbojas vairāk nekā 20 ukraiņu un Ukrainas draugu Latvijā dibinātas sabiedriskās organizācijas, kas piedāvā dažādas aktivitātes - izbaudīt Ukrainas nacionālā ēdiena boršča garšas nianses, nobaudīt ukraiņu tradicionālās pampuškas ar ķiploku speķi, piedalīties draudzības aproču izveidē, izgatavot personalizētu Ukrainas drauga T- kreklu, radīt rotas, zīmodziņus, iepazīt Ukrainas literatūru un vizuālo mākslu.

Vērmanes dārzā ir iespēja iemācīties arī virtuāli vadīt dronus speciālās simulācijas apmācībās, kā arī piedalīties aizsardzības tīklu veidošanas darbnīcās, iepazīt tā dēvētā "Tviterkonvoja" Ukrainas kareivju nepieciešamībai pārveidotās automašīnas. Uz Vērmanes dārzu ikviens aicināts atnest arī mantas, pārtiku vai jebko citu, kas varētu būt praktiska palīdzība Ukrainas kareivjiem un iedzīvotājiem. Šo palīdzību apkopos un uz Ukrainu nogādās biedrība "Tavi draugi".

Par godu Ukrainas neatkarības dienai no plkst.21.30 līdz 25.augusta rītausmai Brīvības piemineklis tiks izgaismots Ukrainas karoga krāsās.

Ukrainas Neatkarības dienas svinību laikā ikviens var ziedot Ukrainas tautas un Ukrainas armijas atbalstam, piedaloties Latvijas sabiedrisko mediju un fonda "Ziedot" labdarības akcijā "Domās un darbos kopā ar Ukrainu!". Ziedot var arī pasākuma laikā, šim nolūkam dalībnieku teltīs vai aktivitāšu vietās ir pieejamas ziedojumu kastītes.

Svarīgākais