FOTO. Kabatzagļiem Rīgā atsavina desmitiem maku; policija meklē to īpašniekus

© Valsts policija

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes policisti aizturējuši kabatzagļu grupu piecu personu sastāvā. Veicot kratīšanas, pie vienas aizdomās turētās personas atrasti 52 maki, kas, visticamāk, ir zagti. Tāpat atsavināti piparu gāzes baloniņi, kas, iespējams, pielietoti pret iedzīvotājiem.

Pateicoties plašajam pierādījumu kopumam, ko ieguva policija, kriminālprocesu bija iespējams kvalificēt pēc Krimināllikuma panta par zādzību organizētā grupā. Visām aizturētajām personām piemērots drošības līdzeklis apcietinājums.

Valsts policija aicina aplūkot fotogrāfijas ar atsavinātajiem makiem un atsaukties to īpašniekus, zvanot pa tālruņa numuru 67208125 vai 110!

Šā gada 18. augustā Rīgas Centrālās stacijas tunelī Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes 2. biroja 2. nodaļas likumsargi aizturēja jau iepriekš policijas redzeslokā nonākušu kabatzagļu grupu četru personu sastāvā - trīs sievietes un vienu vīrieti. Četrotne tika aizturēta brīdī, kad mēģināja apzagt iedzīvotājus, kas šajā dienā Rīgas centrā bija sevišķi daudz saistībā ar Rīgas svētkiem. Papildus viena aizdomās turētā sieviete tika aizturēta trešdien, 21. augustā, jo iepriekš veica zādzības minētās organizētās grupas sastāvā. Jāpiemin, ka viens aizturētais agrāk jau 15 reižu sodīts par zādzībām nelielā apmērā.

Veicot kratīšanas, kādas personas dzīvesvietā tika atrasti gāzes baloniņi, kas pielietoti pret cietušajiem, kuri bija pamanījuši, ka viņus apzog. Tāpat no kādas adreses kratīšanas laikā atsavināti 52 naudas maki, kas, iespējams, ir zagti.

Policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka šīs personas regulāri nedēļas nogalēs, kad publiskās vietās ir visvairāk cilvēku, devušās uz Rīgas centru - Centrālās Stacijas tuneļiem, sabiedriskā transporta pieturvietām un Centrāltirgu nolūkā apzagt iedzīvotājus. Lielākoties zagti naudas maki no somām. Personas darbojušās grupā un tām bija sadalītas lomas. To vidū bijušas arī personas, kas novērsušas cietušā uzmanību un novērotāji.

Noziedzīgās grupas dalībnieki bija izstrādājuši shēmu, kā nemanāmi apzagt iedzīvotājus, un noziegumu izdarīšanā, lai maskētu savas darbības, nereti izmantoja lietussargus.

Saistībā ar notikušo uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 175. panta ceturtās daļas - par zādzību, ja tā izdarīta lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa. Par šādu noziegumu likumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.
Visām piecām aizdomās turētajām personām piemērots drošības līdzeklis apcietinājums.

Jāpiemin, ka viena no aizdomās turētajām sievietēm šā gada vasarā žurnālistam bija iepūtusi sejā gāzi - par šo gadījumu uzsākts administratīvo pārkāpumu process.

Valsts policija aicina aplūkot no personām atsavinātos naudas makus un rokassomu, un gadījumā, ja atpazīstat tos kā savus, sazināties ar Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes 2. biroja 2. nodaļu pa tālruņa numuru 67208125 vai zvanīt pa policijas vienoto tālruņa numuru 110!

Valsts policija atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

Valsts policija

Valsts policija

Valsts policija

Valsts policija

Valsts policija