Ar koncertu “Vienoti brīvībai” aicina godināt akcijas “Baltijas ceļš” 35. gadadienu

© Ģirts Ozoliņš/MN

23. augustā apritēs trīsdesmit pieci gadi, kopš aptuveni divi miljoni Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iedzīvotāju sadevās rokās, veidojot cilvēku ķēdi, kas savienoja Baltijas valstu galvaspilsētas – Tallinu, Rīgu un Viļņu, kas bija būtisks solis ceļā uz Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanu. Godinot Baltijas ceļa 35. gadadienu, aicinām apmeklēt Rīgas pašvaldības rīkoto koncertu “Vienoti brīvībai” un starptautisko izstādi “Akcija BALTIJAS CEĻŠ – VIENOTI BRĪVĪBAI” Brīvības laukumā.

Koncerts “Vienoti brīvībai”

23. augusta vakarā plkst. 18.00 Brīvības laukumā skanēs koncerts “Vienoti brīvībai”. Pirms svinīgā koncerta klātesošos uzrunās pirmais Latvijas Tautas frontes priekšsēdētājs Dainis Īvāns, Ministru prezidente Evika Siliņa, kultūras ministre Agnese Lāce un Rīgas domes priekšsēdētājs Vilnis Ķirsis.

Atzīmējot Baltijas ceļa 35. gadadienu, 23. augusta vakarā Brīvības laukumā izskanēs komponista Mārtiņa Miļevska radītās koncertprogrammas pirmatskaņojums, kurā satiksies bungu un dūdu grupa “Auļi” un orķestris “Rīga”. Koncerta atklāšanā dziedās vīru kopa “Vilki”.

Koncerta atklāšanā būs iespēja dzirdēt vīru kopas “Vilki” skaņdarbus, kas cieši saistīti ar nacionālo patriotismu. Vīru kopas “Vilki” repertuāra pamatā ir karavīru dziesmas no vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām.

Savukārt, koncerta turpinājumā būs iespēja dzirdēt orķestra “Rīga” un grupas “Auļi” simbiozi. Abos kopumā tik ļoti dažādajos kolektīvos - orķestrī “Rīga” un grupā “Auļi” ir vienojošais elements - tiek izmantoti pūšamie un sitamie instrumenti. Tiek veidota unikāla sadarbība vēl nebijušam atskaņotāju sastāvam, apvienojot daudzveidīgo orķestra “Rīga” pūšamo un sitamo instrumentu skanējumu ar “Auļu” dūdu un bungu spēku un majestātiskumu.

Balstoties uz šo pieredzi, koncertprogramma veidota crossover jeb starpžanru stilā, līdz ar to tā būs interesanta un saistoša plašam klausītāju lokam. Tajā tiks izmantoti gan mūsdienu akadēmiskās, gan džeza, gan arī dažādu pasaules tautu mūzikas raksturīgie elementi, harmonija un bagātīgie ritmiskie zīmējumi.

Orķestra “Rīga” mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Valdis Butāns atklāj: “Tas būs ļoti spilgts un muzikāli daudzveidīgs vēstījums - amplitūdā no liriski pastorālām, vietumis meditatīvām nokrāsām līdz varenam, episkam un vitālu pulsāciju piesātinātam skaņu rakstam, kur organiski saplūst akadēmisko un tautas mūzikas instrumentu tembri.”

Koncertu rīko Rīgas dome ar Latvijas Republikas Kultūras ministrijas atbalstu.

Koncertu 23. augusta vakarā būs iespējams vērot arī tiešraidē portālā www.lsm.lv, klausīties tiešraidē LR1 ēterā un skatīties atliktajā tiešraidē LTV1 plkst. 20.40.

Starptautiskā izstāde “Akcija BALTIJAS CEĻŠ - VIENOTI BRĪVĪBAI”.

Savukārt plkst. 13.00 Brīvības laukumā svinīgi atklās starptautisku izstādi “Akcija BALTIJAS CEĻŠ - VIENOTI BRĪVĪBAI”. Izstāde sniegs iespēju iepazīt Latvijas Nacionālā arhīva, kā arī Lietuvas un Igaunijas arhīvu dokumentārās liecības par šo notikumu, tādējādi, veidojot sabiedrības izpratni par “Baltijas ceļa” nozīmi Baltijas valstu vēsturē.

Lai ar izstādi pilnvērtīgi varētu iepazīties visi interesenti, tās teksti būs latviešu un angļu valodā. Šī izstāde plānota kā nozīmīgs publiskās vēstures komunikācijas veids, kas pieejams plašai sabiedrībai.

Izstāde tapusi ar Rīgas pašvaldības Izglītības, kultūras un sporta departamenta atbalstu. Tā būs pieejama apmeklētājiem līdz šā gada 10. septembrim, savukārt pēc eksponēšanas Rīgā, izstāde, sadarbībā ar Latvijas vēstniecību Prāgā, no 16. līdz 29. septembrim būs skatāma Prāgā.