RTU studentu un zinātnieku atbalstam piesaista vairāk nekā 2,5 miljonus eiro

© Dmitrijs Suļžics / F64

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Attīstības fonds 2023. gadā piesaistījis finanšu līdzekļus vairāk nekā 2,5 miljonu eiro apmērā, tostarp rekordlielu summu ziedojušas privātpersonas.

Šie līdzekļi dod iespēju īstenot dažādus ar zinātni un izglītību saistītus projektus, kā arī nodrošināt stipendijas par sasniegumiem studijās, zinātnē un pētniecībā, kā arī praktisko iemaņu veicināšanai.

Teju pusi - 1,13 milj. eiro - no piesaistītajiem līdzekļiem veidoja uzņēmumu ziedojumi. Vislielākais ziedojums saņemts no SIA «Mikrotīkls» - viens miljons eiro.

Savukārt privātpersonas kopumā ziedojušas vairāk nekā 38 tūkst. eiro, tostarp lielākais ziedojums bija 15 tūkst. eiro. Privātpersonu ziedojumi 2023. gadā bija rekordlieli, liecinot par sabiedrības interesi un vēlmi ziedot izglītībai un zinātnei.

Piesaistītie līdzekļi novirzīti projektiem zinātnes un izglītības sekmēšanai, piemēram, RTU HPC jeb Augstas veiktspējas skaitļošanas centrs iegādājās četrus jaudīgus serverus, lai veicinātu digitālo tehnoloģiju lietošanu pētniecībā. Zinātnisko aprīkojumu nozīmīgu pētījumu veikšanai, piemēram, optisko sensoru un fotonikas mikročipu tehnoloģiju, inovatīvu ceļu būvmateriālu un citās jomās iegādājās arī vairākas RTU fakultātes.

Sadarbībā ar RTU Zinātnes un inovāciju centra Dizaina fabriku tika organizēta pirmā medicīnas tehnoloģiju attīstības programma «Inno Health Hub», kurā zinātnes universitāšu studenti izstrādāja četrus inovatīvus lielajos datos un mākslīgā intelekta risinājumos balstītus instrumentus onkoloģisko saslimšanu diagnosticēšanai un pacientu aprūpei. Finansiālu atbalstu saņēma arī RTU zinātkāres centrs «Futurimo Rīga», kurā ar interaktīvu eksponātu, zinātnes šovu, nodarbību un pulciņu palīdzību bērni un jaunieši, viņu vecāki un skolotāji var izzināt inženierzinātnes, tehnoloģijas un dabaszinātnes

Ievērojama daļa piesaistīto finanšu līdzekļu 2023. gadā novirzīti stipendijām. Praktisko iemaņu veicināšanas stipendijās izmaksāti vairāk nekā 843 tūkst. eiro, tās saņēma 426 RTU un citu augstskolu studenti. Savukārt stipendijas par sasniegumiem studijās saņēma 484 studenti, izmaksātā summa ir teju 474,6 tūkst. eiro, bet stipendijās par sasniegumiem zinātnē un pētniecībā 19 studentiem, pētniekiem vai citām zinātnē un pētniecībā iesaistītām personām izmaksāti 15,2 tūkst. eiro.

«RTU Attīstības fonda, RTU un visas sabiedrības vārdā esam pateicīgi par katru ziedojumu. Pēdējo gadu laikā piesaistīto līdzekļu apjoms pastāvīgi aug. Neatkarīgi no apjoma ikviens ziedojums veicina pozitīvas pārmaiņas ziedošanas kultūrā izglītībai un zinātnei, jo var kalpot kā iedvesmas avots, pārmaiņu veicinātājs un atbalsts Latvijas izaugsmei. Ar patiesu prieku un lepnumu esam daļa no šī procesa, kas mums kā sabiedrībai dod tik daudz,» saka Anita Straujuma, RTU Attīstības fonda izpilddirektore.

RTU Attīstības fonds aktīvi turpina ziedojumu piesaisti, veicinot un atbalstot augstākās izglītības iestāžu, industrijas un studējošo un zinātnē iesaistīto sadarbību. Lai paplašinātu darbību un sasniegtu augstākus rezultātus, turpmākajos gados fonds plāno sadarboties ar uzņēmumiem reģionos un ārzemēs dzīvojošajiem latviešiem, stiprināt digitalizāciju, atbalstīt STEAM jomu.

Svarīgākais