Ar videocentra palīdzību Rīgas pašvaldības policija ik mēnesi fiksē ap 500 pārkāpumu

© Ekrānšāviņš

Kamēr Rīgas pašvaldības policijas vienots vadības un videonovērošanas centrs vēl ir tikai iecere, 360TV Ziņneši devās noskaidrot, kāda ir pašvaldības policijas šodienas realitāte, kā tiek izmantotas mūsdienu tehnoloģijas un kā tās ietekmē policijas spējas operatīvi reaģēt uz izsaukumiem. Vecrīgas Videonovērošanas centrs ir nozīmīgs instruments policijas darbā, taču tā kapacitāte diemžēl jau šobrīd ir neatbilstoša un neļauj izmantot visu mūsdienu tehnoloģiju potenciālu.

Jānis Bērzkalns, RPP Operatīvās vadības un drošības uzraudzības pārvaldes priekšnieka vietnieks stāsta: “Mēs redzam ļoti daudz. Mēs redzam ne tikai Rīgas pilsētas centru un Vecrīgu, kā visi ir iedomājušies, ka tikai visa Vecrīga ir nosēta ar kamerām. Mēs redzam arī dažādus rajonus, piemēram, Vecmīlgrāvi, Bolderāju, redzam arī pludmali. Kameras tiek uzstādītas ļoti daudz un dažādās aktuālās vietās, kas saistītas ar sabiedrisko kārtību un iedzīvotāju drošību.”
Jānis Bērzkalns stāsta par gadījumu, kad ar videonovērošanas kameru palīdzību izdevās aizturēt nelegālo imigrantu grupu no Alžīrijas: “Šeit mēs redzam vienu no Rīgas parkiem. Policijas darbinieki, veicot videonovērošanu, pievērsa uzmanību aizdomīgām personām, kuras arī aizdomīgi uzvedās - kas tur gulšņāja, kas tur vēl kaut ko darīja. Nosūtīja uz šo vietu policijas patruļu un konstatēja, ka tie ir nelegālie imigranti, kuri iekļuvuši Latvijā nelegāli, attiecīgi visi šie cilvēki tika aizturēti un nodoti valsts robežsardzei.”

Katru mēnesi video centra darbinieki fiksē aptuveni piecsimts dažāda veida notikumu - sākot no sīkiem administratīviem pārkāpumiem, līdz pat nopietniem noziegumiem. Juris Lūkass, Rīgas pašvaldības policijas priekšnieks, stāsta: “85 % no aptaujātajiem iedzīvotājiem ir apmierināti ar drošības situāciju pilsētā. Tas ir ārkārtīgi augsts novērtējums, un mūsu uzdevums ir paaugstināt šo iedzīvotāju uzticību un nezaudēt kvalitāti.”


Vienīgais veids kā turpināt iesākto, apstākļos, kad pienākumu kļūst tikai vairāk ir - lielu daļu no uzdevumiem uzticēt tehnoloģijām. Lai to panāktu, plānots izveidot jaunu un modernu centru, kurā apvienot līdz šim gūto pieredzi ar modernām iespējām. Līdzās video novērošanas centram, plānots ieviest arī vienotās vadības centru - vietu, kurā nonāks visi pašvaldības policijai adresētie izsaukumi. Jaunā video novērošanas un vienotās vadības centra izveidē bijušās skolas telpās Lēdurgas ielā 26 plānots investēt vairāk nekā septiņus ar pusi miljonus eiro. Turpat līdzās atradīsies arī taktisko treniņu ēka, multifunkcionāls laukums un vieta sportošanai, kuru plānots atvērt arī apkaimes iedzīvotājiem.



Svarīgākais