"Bite" norāda uz Rīgas domes neizdarību; pašvaldība noraida pārmetumus

© f64.lv, Gints Ivuškāns

Rīgas pašvaldība noraida SIA "Bite Latvija" pārmetumus par pazemes komunikācijas tīklu neierīkošanu, aģentūra LETA uzzināja Rīgas domē.

Domē atgādina, ka "Bite Latvija" iesniegusi tiesā pieteikumu, lūdzot atzīt par prettiesisku Rīgas valstspilsētas pašvaldības faktisko rīcību, kas izpaudusies kā kabeļu pazemes trašu neizbūvēšana. Uzņēmuma ieskatā pašvaldībai vajadzēja izbūvēt pazemes komunikāciju trases, lai varētu elektronisko sakaru gaisvadu līnijas pārvietot pazemē.

Rīgas valstspilsētas pašvaldības Pilsētas attīstības departaments uzskata minētās pretenzijas par nepamatotām. Neviens normatīvais akts neparedz, ka pašvaldībai būtu pienākums autonomo funkciju ietvaros izbūvēt finansiāli ļoti dārgu pazemes infrastruktūru atsevišķu komersantu komercdarbības nodrošināšanai, norāda domē.

Ņemot vērā Rīgas centrā blīvo inženiertīklu izvietojumu, bieži vien nav iespējams izvietot elektronisko sakaru tīklus pazemē, skaidro departaments.

Turklāt domē atklāj, ka starp "Bite Latvija" un Rīgas valstspilsētas pašvaldību ir vairāki, vismaz 60 procesi dažādās stadijās, arī tiesā, par "Bite Latvija" tīklu patvaļīgu būvniecību. Proti, liela daļa elektronisko sakaru tīklu pašvaldības ieskatā ir ierīkoti prettiesiski.

Pārvietojot tos pazemē, sanāktu, ka pašvaldība finansē komersanta patvaļīgas būvniecības seku novēršanu, secina pašvaldība.

Pašvaldībā pauž, ka "Bite Latvija" veicot agresīvu darbību attiecībā uz ēku namīpašniekiem, pieprasot, lai tie maksā par elektronisko sakaru tīklu pārvietošanu pazemē, pieprasot pārvietot arī tīklus, kas nedarbojas, piemēram, padomju laiku radiotranslācijas tīklus.

Tērbatas ielas 78A gadījumā uzņēmums vērsies pašvaldībā ar iesniegumu, lai organizētu tikšanos un apspriestu, kā rīkoties, ja apkārtējo namu iedzīvotāji nedod piekrišanu tīklu pārvietošanai. Domē uzsver, ka pašvaldība nedrīkst apspriest ar "Bite Latvija" rīcību, kas ir nesavietojama ar Būvniecības likuma prasībām par saskaņojuma saņemšanu būvniecībai.

Kā ziņots, administratīvā rajona tiesa ierosinājusi lietu pēc "Bite Latvija" pieteikuma pret Rīgas pašvaldību attiecībā uz kabeļu trašu izbūvi projektos "Miera iela 30" un "Tērbatas iela 78A" ne gaisvadu kabeļu formā, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

"Bite Latvija" pārstāvji norāda, ka uzņēmums šī gada 18.jūlijā vērsās tiesā pret Rīgas pašvaldību, lūdzot tiesu konstatēt, ka Rīgas pašvaldība ilgstoši nav pildījusi savas likumā noteiktās funkcijas attiecībā uz gaisvadu problemātiku Rīgā, jo īpaši Rīgas vēsturiskajā centrā.

Tāpat tiesai lūgts uzlikt pašvaldībai par pienākumu nekavējoties pildīt tai ar normatīvajiem aktiem uzliktos pienākumus, nodrošinot, ka situācija ar gaisvadiem Rīgā tiek sakārtota.

"Bite Latvija" pieteikumā tiesai lūdz noteikt, ka pašvaldībai jānodrošina, ka uzņēmums var veikt kabeļu trašu izbūvi pazemē projektos "Miera iela 30" un "Tērbatas iela 78A".

"Bite Latvija" ģenerāldirektors Arūns Mickevičs norāda, ka, neskatoties uz gadiem ilgiem centieniem panākt rezultātu sarunu ceļā, pašvaldība nav pildījusi tai likumā noteiktos pienākumus, lai komersanti varētu izpildīt prasību par pazemes kabeļu ierīkošanu.

"Bite Latvija" 2023.gadā strādāja ar 163,668 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 9,2% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa palielinājās par 50% un bija 33,376 miljoni eiro.

"Bite Latvija" reģistrēta 2005.gadā, un tās pamatkapitāls ir 99 085 286 eiro. "Bite Latvija" vienīgā īpašniece ir Lietuvas "Bite Lietuva", kas ir starptautiskās aktīvu pārvaldīšanas kompānijas "Providence Equity Partners" uzņēmums.

Svarīgākais