LNB komentē infrastruktūras avāriju datu centrā

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) padziļināti izvērtē notikušo infrastruktūras avāriju datu centrā, norāda LNB pārstāve Anna Muhka.

Viņa norādīja, ka LNB Atsauces datu sistēmas (ATS) darbība tika atjaunota 6. jūlijā. Muhka skaidroja, ka LNB informācijas tehnoloģiju eksperti veica ATS sistēmas uzlabojumus no 22. jūlija līdz 25. jūlijam, kuru laikā sistēma nebija pieejama. Tika uzlabota sistēmas darbība un veiktas papildu pārbaudes. LNB pārstāve sacīja, ka patlaban LNB aktīvi nodrošina konsultācijas un atbalstu ATS pakalpojumu saņēmējiem.

LNB pārstāve uzsvēra, ka konkrētā incidenta ATS darbības traucējumi nebija paredzami un ir saistīti ar infrastruktūras avāriju LNB Datu centrā, kas notika šī gada 1. jūlijā. Viņa atzīmēja, ka patlaban LNB īsteno padziļinātu izvērtējumu par notikušās avārijas cēloņiem, lai minimizētu visus riskus šādam atkārtotam incidentam.

"Jāatzīst, ka līdz šim nepietiekamā piešķirtā finansējuma dēļ jau ilgstoši ir kavējusies sistēmas pilnveide un noturība atbilstoši LNB izstrādātajai informācijas tehnoloģiju attīstības stratēģijai un plāniem. Šobrīd ir veikta virkne darbību, lai sistēmas noturība būtu augstāka, kā arī iecerētas konsultācijas ar ministriju par papildu finansējuma piešķiršanu sistēmu pilnveidei," pauda Muhka.

Jau rakstījām, ka problēmas LNB datu centra darbībā tika konstatētas 1. jūlija rītā un tā darbības atjaunošana tika pabeigta 3. jūlija pēcpusdienā. Savukārt vairuma informācijas sistēmu, kas izmitinātas LNB datu centrā, darbības atjaunošanu bija iespējams pabeigt vien jūlija vidū.

Svarīgākais