Rīgas dome saskata iespēju ietaupīt vairākus miljonus sociālās aprūpes māju izveides projektā

© Kaspars Krafts / F64

Konkursa kārtībā piesaistot privātos komersantus sociālo pakalpojumu infrastruktūras izveides projektā, Rīgas pašvaldība varētu ietaupīt 8,6 miljonus eiro, uzskata Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas vadītājs Juris Radzevičs (GKR), aģentūru LETA informēja Rīgas domē.

Minētos līdzekļus varētu novirzīt pakalpojumu apmaksai un likvidēt uz pakalpojumiem gaidošo iedzīvotāju rindas, uzsver Radzevičs.

Rīgas dome šogad atbalstīja pašvaldības iesaisti projektā, kura mērķis ir sešu sociālo aprūpes ēku Mežezera ielā 5 un Jūrmalas gatvē būvniecību 96 pensijas vecuma personām.

Projekts nodrošinās pāreju no institucionālas ilgtermiņa aprūpes sniegšanas uz kopienā balstītas aprūpes modeli un attīstīt ģimeniskai videi pietuvināta sociālā pakalpojuma pieejamību pašvaldības pensijas vecuma personām, saglabājot personas neatkarību un tās aprūpē iesaistīto ģimenes locekļu nodarbinātību.

Projekta kopējās izmaksas ir 16,2 miljoni eiro eiro, tostarp Atveseļošanās fonda finansējums ir 7,6 miljoni eiro un Rīgas pašvaldības līdzfinansējums - 8,6 miljoni eiro. Projektu plānots pabeigt līdz 2026. gada 30.jūnijam.

12. jūlijā stājušies spēkā grozījumi Ministru kabineta noteikumos, kas paplašina finansējuma saņēmēju loku, dodot iespēju atklātā konkursa projekta iesniegumu atlasē piedalīties arī privātajiem sociālo pakalpojumu sniedzējiem.

Labklājības ministrija nosūtījusi vēstuli Rīgas pašvaldībai, kurā aicina pievērst uzmanību finansējuma saņēmēju loka paplašināšanai un lūdz izvērtēt, kādai mērķa grupas personu daļai saskaņā ar apstiprinātajiem projektiem tiks veidota infrastruktūra.

Šie Ministru kabineta noteikumu grozījumi ļaujot pašvaldībai piesaistīt privātos pakalpojumu sniedzējus, tostarp, konkursa kārtībā.

Rezultātā pašvaldībai būtu iespēja aptuveni 8,6 miljonus eiro novirzīt sociālo pakalpojumu uzlabošanai un rindu pilnīgai likvidēšanai, kas būtu pašvaldības virsuzdevums, jo ar katru gadu rinda uz ilgstošo sociālo rehabilitāciju palielinās.

"Situācija ir kritiska. Šobrīd rindā gaida vairāk nekā 700 personas un gaidīšanas laiks ir vismaz seši mēneši. Atsevišķi pakalpojumu sniedzēji jau ir izteikuši vēlmi piedalīties projekta īstenošanā, norādot uz iespējamību to paveikt ar mazākām izmaksām," skaidro Radzevičs.

Ņemot vērā iespēju projektu īstenot komercsabiedrībām un, lai ietaupītu pašvaldības līdzekļus, Radzevičs aicinājis Labklājības departamentu, Īpašuma departamentu un Finanšu departamentu izvērtēt iespēju konkursa kārtībā aicināt privāto pakalpojumu sniedzējus īstenot gan būvniecību, gan pakalpojuma sniegšanu, uzņemoties atbildību par projekta ieviešanu.

Svarīgākais