Valsts plāno iznomāt Maskavas nama jumtu; kā to paredzēts izmantot?

© Ģirts Ozoliņš/MN

Valdība šodien plāno atzīt, ka uz tā dēvētā Maskavas nama Marijas ielā 7 jumta esošās SIA "Bite Latvija" un SIA "Tele 2" mobilo sakaru antenas un iekārtas nav bezsaimnieka manta, kā arī atļaut VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) noslēgt ar "Bite Latvija" meitasuzņēmumu SIA "TeleTower" un "Tele 2" līgumus par nekustamā īpašuma daļas nomu uz laiku līdz īpašuma atsavināšanai.

To paredz Finanšu ministrijas (FM) sagatavotais informatīvais ziņojums, kuru šodien uzklausīs valdība.

Tādējādi aptuveni 600-900 eiro mēnesī no diviem līdz trīs nomas līgumiem, kas gūti no nekustamā īpašuma jumta daļas nomas, tiktu novirzīti īpašuma pārvaldīšanas izdevumu segšanai.

Pēc īpašuma pārdošanas nomas līgumu turpināšana ar "TeleTower" un "Tele 2" būtu jaunā īpašnieka ziņā, teikts FM ziņojumā.

Otrs FM informatīvajā ziņojumā piedāvātais rīcības variants paredz atkārtoti aicināt "TeleTower" un "Tele 2" demontēt uz īpašuma jumta izvietotās mobilo sakaru antenas un iekārtas, nosakot termiņu minēto darbību veikšanai - vienu mēnesi no aicinājuma nosūtīšanas brīža.

Gadījumā, ja norādītajā termiņā uzņēmumi antenas un iekārtas nedemontētu, tiek piedāvāts atzīt tās par bezsaimnieka mantu un atļaut Valsts ieņēmumu dienestam ar attiecīgo mantu rīkoties Ministru kabineta noteikumu noteiktajā kārtībā.

LETA jau ziņoja, ka Saeima šogad 11. janvārī galīgajā lasījumā pieņēma likumu "Par rīcību ar nekustamo īpašumu, kas nepieciešama valsts drošības apdraudējuma novēršanai", kas nosaka tā dēvētā Maskavas nama pārņemšanu valsts īpašumā.

Likuma mērķis ir garantēt Latvijas valsts drošību, tostarp nepieļaut un savlaicīgi novērst demokrātiskās valsts iekārtas apdraudējumu.

Pēc autoru - Nacionālās drošības komisijas (NDK) - paustā, likums nodrošinās, ka tiek pārtrauktas kultūras pasākumu un interešu izglītības aizsegā Maskavas namā notiekošās Latvijas nacionālo drošību apdraudošās politiskās aktivitātes, tiek likvidēts Maskavas nams kā Krievijas tautiešu politikas "zīmols" un tiek novērsts apdraudējums Latvijas valstiskumam un nacionālajai drošībai.

Šogad 26. martā valdība nolēma Satiksmes ministrijas (SM) valdījumā esošo Maskavas namu nodot FM īpašumā, kura pēc tam to pārdotu izsolē.

Finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) iepriekš sacīja, ka pēc Maskavas nama pārņemšanas FM vispirms veiks būves un zemesgabala apvienošanu un pēc tam virzīs īpašumu pārdošanai izsolē.

Gūtos ienākumus plānots ziedot palīdzības sniegšanai Ukrainai.

Svarīgākais