Kataklizma LNB: Avārija datu centra infrastruktūrā radījusi nopietnas problēmas kultūras resorā

© Dmitrijs Suļžics/MN

Jūlija sākumā notikusī avārija Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) datu centra infrastruktūrā atstājusi būtisku ietekmi uz IT sistēmām kultūras resorā, tostarp bibliotēku informācijas sistēmām, vēsta "Latvijas Avīze".

Kultūras informācijas sistēmu centra (KISC) projekta vadītāja asistente Ilma Elsberga skaidro, ka 1. jūlijā LNB datu centra infrastruktūrā notika nopietna avārija, tāpēc būtiski bojāti kultūras resora IT sistēmās uzkrātie dati un pašu sistēmu darbība, tostarp integrēto bibliotēku informācijas sistēma "Aleph", ar kuru strādā valsts nozīmes un augstskolu bibliotēkas, un bibliotēku informācijas sistēma "Alise", ar kuru strādā Latvijas pašvaldību publiskās bibliotēkas.

KISC kā kultūras resora IT sistēmu pārvaldnieks secinājis, ka notikusī avārija atstājusi būtisku ietekmi uz IT sistēmām kultūras resorā, tostarp bibliotēku informācijas sistēmām. Veicot sistēmu atjaunošanu un padziļinātu datu pārbaudi, sistēmu darbināšanas laikā tika konstatēti bojājumi, kas neļauj tās pilnvērtīgi izmantot, skaidroja centrā.

8. jūlijā tika atjaunota "Aleph" darbība, kurā kopkatalogu veido valsts nozīmes un zinātniskās bibliotēkas.

Savukārt bibliotēku informācijas sistēmas "Alise" pilnvērtīgu darbību visos Latvijas reģionos izdevies atjaunot vien vakar. Kopumā trīs nedēļas bijusi nobrukusi elektroniskā sistēma, kas reģistrē grāmatas. Tas nozīmē, ka fiziski gan var pieņemt un izsniegt grāmatas, bet tas jāfiksē uz papīra.

"Latvijas Avīze" vēsta, ka tagad bibliotekāriem priekšā dubults darbs ar grāmatām, rakstisko piezīmju pārvēršana elektroniskos datos.

Kataklizma ietekmējusi arī citas iestādes, piemēram, muzejus. Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja koka un metāla kolekcijas krājuma glabātāja Gundega Skagale sacīja, ka trīs nedēļas nopietni traucēta muzeja darbība un uzturēšana, nav pieejama informācija pētniekiem. Nevar ievadīt informāciju datoros par priekšmetiem - ar to katru dienu nodarbojās viens cilvēks, un darbs esot pietiekami sarežģīts. Neesot arī skaidrs, vai visa informācija saglabāta un kas vispār noticis.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas korporatīvās komunikācijas vadītāja Anna Muhka skaidro, ka traucējumi nav saistīti ar kiberuzbrukumu. Nav bijušas arī cita veida ārējās iedarbības, piemēram, plūdi, ugunsgrēks.

Svarīgākais