Vecrīgas ielas pārklāj atkritumu kaudzes

© Ekrānuzņēmums

Vecrīga ik rītu pamostas kā pēc vētrainas ballītes. Skatam atklājas piegružoti laukumi un ielas – vējš turpu šurpu dzenā ēdienu un dzērienu iepakojumus un citu drazu.

Par šo skatu kauns ir vietējiem, kas uz Vecrīgu diendienā dodas uz darbu. Arī tūristiem nekārtība var atstāt nelāgu iespaidu par galvaspilsētas sirdi. "360TV Ziņneši" dodas noskaidrot, kas pie tā vainojams un ko varētu darīt lietas labā.

Ornitologs skaidro, ka putni pilsētu izmanto kā drošu patvērumu. Salīdzinājumā ar putnu dabiskiem dzīves apstākļiem pilsētā ir mazāk plēsēju. Daudzām sugām pilsēta ir arī ligzdošanas vieta. Ornitologs Ruslans Matrozis atklāj: “Mēs radām apstākļus, lai putni šeit ir lielā skaitā. Maz sugu dzīvo pilsētā, bet ļoti lielā skaitā. Līdz ar to, ja cilvēki speciāli piebaro, piemēram, kaķīšus, lielāko tiesu to apēd putni. Vai, ja izmet miskastē paliekas no ēdiena, tas tiek putniem. Putni arī tāda veida sanitāri, jo savāc cilvēku atstāto barību. Ja nebūtu putnu, būtu vairāk kukaiņu, prusaku, žurku un tā tālāk. Tā ka tas vairāk plusiņš. Mums tāda tradīcija - nopirkt daudz, tad daļu izmest miskastē, tad uz konteineru, tad izgāztuvi. Tas viss piesaista ļoti daudz putnu.”

Šobrīd tiek runāts par jaunu atkritumu urnu uzstādīšanu, lai putni nevarētu ielīst un visu atkritumu urnas saturu izmētāt pa ielu. Rīgas domes pārstāve Sabīne Solovjeva stāsta: “Pašvaldība strādā pie tā, lai uzstādītu jaunas atkritumu urnas, kas būs ietilpīgākas, kā arī grūtāk ieejamas putniem, putni nevarēs atkritumus izvalkāt, teritorija būs sakoptāka.” Jaunās miskastes Rīgas ielās varētu parādīties septembrī. Varbūt sētnieki varētu kļūt čaklāki un sākt darbu līdz ar ausmu? No Rīgas domes atbildēm var secināt, ka cerība ir maza.

Svarīgākais