Rīgas Celtniecības koledža maina nosaukumu

© f64.lv, Dāvis Ūlands

No šodienas Rīgas Celtniecības koledža tiks pārdēvēta par Rīgas Būvniecības koledžu.

Patlaban Rīgas Celtniecības koledža ir kļuvusi par īsā cikla profesionālās augstākās izglītības iestādi, kas Rīgā, tās reģionā un valstī kopumā kalpo par konkrētu izglītības ieguves platformu tādās būvniecības nozares jomās kā arhitektūras tehnoloģija, būves informācijas modelēšana, būvniecība, inženiersistēmas, kā arī restaurācija.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) vērtējumā izcelt koledžas nosaukumā šobrīd vēsturiski un saturiski neatbilstošu terminu "Celtniecība" nav jēgpilni un lietderīgi, jo prioritāri tās metodiskās atbildības joma ir būvniecība. Turklāt arī vēsturiski koledžas nosaukumā esot bijis vārds "būvniecība".

IZM apgalvo, ka nosaukuma nomaiņa uz "Rīgas Būvniecības koledža" ļaus arī akcentēt izglītības iestādes piederību pārstāvošajai nozarei, maksimāli koncentrēt sadarbības partneru interesi, potenciālu un iesaisti profesionālās izglītības jomā, kā arī veicinās profesionālās izglītības prestižu un potenciālo izglītojamo un viņu vecāku, pieaugušo un diasporas interesi par profesionālās izglītības piedāvājumu.

Rīgas Celtniecības koledža ir viena no senākajām izglītības iestādēm Latvijā, 2022. gadā tai apritēja 150 gadu. Tās aizsākumi ir 1872. gada rudenī, kad tika izveidota Jauno Rīgas Amatnieku skola jeb Rīgas Amatnieku biedrības amatu skola. 1946. gadā to pārdēvēja un nodibināja kā Rīgas Būvniecības tehnikumu Krišjāņa Valdemāra ielā 23 (tolaik Gorkija ielā), kuru savukārt 1957. gadā pārdēvēja par Rīgas Celtniecības tehnikumu un pārcēla atpakaļ uz ēku Gaiziņa ielā 3. 1995. gada 19. decembrī tika izveidota Rīgas Celtniecības koledža, kas līdz 2000. gadam realizēja vidējo un paaugstināta tipa vidējo profesionālo izglītību.

Svarīgākais