LANĪDA nāk klajā ar idejām, kas varētu atdzīvināt pilsētas centru

© Ģirts Ozoliņš/MN

Latvijas Nekustamo īpašumu darījumu asociācija (LANĪDA) sagatavojusi un iesniegusi Rīgas domei priekšlikumus uzņēmējdarbības veicināšanai Rīgas centrā, aģentūru LETA informēja LANĪDA pārstāvji.

Uzņēmējdarbības veicināšanai Rīgas centrā LANĪDA ierosina dažādas nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu programmas un aicina vairāk domāt tieši par telpu pirmajos stāvos noslogošanu.

LANĪDA valdes priekšsēdētājs Aigars Šmits norāda, ka jau ilgāku laiku asociācijas biedri ne tikai vērojuši, bet arī diskutējuši par nepieciešamību Rīgas centrā veicināt uzņēmējdarbību, "atdzīvināt" Rīgas centra ielas, tādējādi veicinot ne tikai ekonomisko aktivitāti, bet visu rīdzinieku labklājību un uzlabojot galvaspilsētas tēlu un viesmīlību.

Maijā LANĪDA pārstāvji tikās ar Rīgas domes pārstāvjiem. Pēc sarunas apkopoti un Rīgas domei iesniegti priekšlikumi, kas paredz vēl lielāku atbalstu komersantiem, kas vēlas ierīkot terases, paplašinot āra kafejnīcu darbību, vēl efektīvāku klientu apkalpošanu gadījumos, kad uzņēmēji vēlas rekonstruēt ēkas Rīgas centrā vai veikt fasādes izmaiņas lielu tirdzniecības telpu sadalīšanai vai statusa maiņai.

"Lai gan apzināmies, ka Rīgas centra "atdzīvināšana" atkarīga no daudziem faktoriem, tostarp satiksmes intensitātes, iedzīvotāju skaita un tamlīdzīgi, ierosinām Rīgas domei eksperimentēt ar bezmaksas autostāvvietu atļaujām brīvdienām. Savukārt mājsaimniecībām, kas izvēlas pārcelties uz Rīgas centru, varētu atcelt nekustamā īpašuma nodokli mājsaimniecībām uz noteiktu periodu," pauž Šmits.

LANĪDA aicina Rīgas domi arī turpmāk uz diskusijām un sarunām par Rīgas centra "atdzīvināšanu" un ir gatava aktīvi iesaistīties šajā iniciatīvā.