Operas stāvvieta tikai valsts amatpersonām

Kopš trešdienas augstās kultūras baudītāju dzīve kļuvusi grūtāka, jo slēgta autostāvvieta pie Latvijas Nacionālās operas (LNO). Turpmāk mākslas cienītājiem savi spēkrati būs jāliek citās stāvvietās, piemēram, pie Kongresu nama vai Jēkaba kazarmām. Operas priekšpusē jau sākti pārbūves darbi, lai šo teritoriju labiekārtotu ar vēsturiskajam plānojumam atbilstošiem apstādījumiem.

LNO preses pārstāve Inga Vasiļjeva stāsta, ka Opera šo lēmumu ietekmēt nevarēja. "Operas nams nepieder Operai, bet pašvaldībai. Tā nav mūsu kompetence – risināt, kur apmeklētājiem tagad likt savas automašīnas. Varam izteikt vien nožēlu. Runas par šādu lēmumu dzirdējām jau pirms gada, taču par reālo rekonstrukciju uzzinājām tikai šīs nedēļas sākumā," saka I. Vasiļjeva.

Lēmumu par stāvvietas likvidēšanu pieņēma SIA Rīgas nami (RN). Uzņēmuma būvniecības nodaļas vadītājs Aivars Stašāns Neatkarīgajai atklāj, ka labiekārtots LNO priekšplāns būs gatavs jau pēc apmēram pusotra mēneša. Tiks iestādīti koki, krūmi, puķes, izveidoti grants celiņi. Šāds prieks pašvaldībai izmaksās 67 000 latu plus PVN.

"Īpašo personu, dažādu prominenču pievešana pie LNO nebūs apgrūtināta arī pēc rekonstrukcijas, jo tur varēs iebraukt apmēram 20 automašīnas," saka A. Stašāns.

Rīgas galvenais arhitekts Jānis Dripe uzskata, ka RN lēmums ir pareizs, jo LNO ir kultūrvēsturiska celtne pilsētas centrā un autostāvvieta ēku negreznoja. Vēsturiski tur jau ir bijuši zaļumi un celiņu tīkls.

Svarīgākais