Sabiedrība satraukta par "Origo" nakšņojošiem jauniešiem

© Ekrānšāviņš

Nesen vietnē X kāds lietotājs dalījās ar attēlu, kurā redzams, ka bariņš jauniešu agrā rīta stundā “Origo” telpās guļ uz grīdas, pie attēla vienlaikus izsakot neizpratni, kāpēc neviens no drošības un kārtības uzraudzītājiem nekādi nav reaģējis. Komentāros pie šī ieraksta daudzi norādījuši, ka šie visticamāk esot tā saucamie “Origo” bērni, kuri šajā apkārtnē uzturoties regulāri. Valsts policijā norāda, ka par konkrēto gadījumu viņiem nav bijis ziņots, vēsta “360TV ZIŅneši”.

Policijā norāda, ka stacijas un “Origo” teritorijās diezgan bieži tiek rīkoti arī reidi, piemēram, pēdējā pārbaudītas 28 personas, 14 gadījumos uzsākti administratīvie pārkāpumi par alkohola lietošanu sabiedriskā vietā un agresīvu uzvedību. No viņiem pieci bijuši nepilngadīgie, kuri saņēmuši sodu par smēķēšanu.

Jānis Lapsalis, Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes kārtības policijas biroja prevencijas nodaļas galvenais inspektors stāsta: “Nepilngadīgie ir tikai viena daļa no tā visa kopuma, kas tur atrodas. Tas ir tāds liels kopums, un policijas uzdevums ir uzraudzīt sabiedrisko kārtību ar mūsu resursiem un spēkiem.”

Centrālajā stacijā patrulē arī stacijas apsardze un uzskata, ka situācija kopumā tiek labi kontrolēta. Agnese Līcīte, “Latvijas Dzelzceļš” pārstāve komentē: “Jāsaka, ka tur, kur patrulē mūsu apsardze, šī situācija diezgan labi tiek kontrolēta. Protams, situācijas ir dažādas, tās nav vienkāršas - gan ar bezpajumtniekiem, gan ar šiem jauniešu grupējumiem, bet mums ir daudz novērošanas kameru, kurās kolēģi fiksē iespējamus pārkāpumus vai ilgstošu uzturēšanos, gulēšanu. Diezgan operatīvi šiem cilvēkiem tiek palūgts doties projām, bet, protams, ir arī konflikta situācijas. Ja šādas situācijas rodas, tiek piesaistīta policija.”

Stacijā ZIŅnešiem norāda, ka arī Eiropas lielākajās stacijās esot šādi jauniešu grupējumi un ne tikai. Arī bezpajumtnieki un garnadži cenšoties uzturēties tur, kur ir par brīvu elektrība un siltums un, protams, arī gadījumos, kad var kaut ko izkrāpt vai nozagt.

Bet kāpēc stacijas apkārtnē klaiņo jaunieši un nepilngadīgie, un vai patiešām par viņu likteni neviens neinteresējas? “Ja sajūtu nerod mājās, viņš meklē ārpus mājam. Ir tikai divi varianti, kur var atrast. Es izteikšos galējības, bet pietiekami saprotami - viens variants ir zīmēšanas pulciņš, otrs variants ir noziedzīgs grupējums. Diemžēl, noziedzīgā grupējumā uzņem bez īpašām prasībām,” stāsta Edijs Klaišis, "OPEN Radošais Centrs" izveidotājs un vadītājs.

Latvijā

Latvijas Profesionālo apdrošināšanas brokeru asociācija (LPABA) piekrīt likuma grozījumiem par Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas (OCTA) polises nepieciešamības izbeigšanu, ja transporta līdzeklis uz laiku ir pārtraucis reģistrāciju valsts vai pašvaldību transportlīdzekļu reģistrā, taču iebilst pret transportlīdzekļa numura zīmju nodošanas prasību.

Svarīgākais