Par godu Jāņiem Rīga pucējas krāsaini un spilgti

© publicitātes foto

Gatavojoties gada īsākajai naktij – Jāņu naktij – Rīga rotājas īpašā svētku noformējumā. Jāņu dienas sajūtu pilsētā ienesīs vairāki vides objekti, auduma dekori vasaras krāsās ar etnogrāfisku rakstu motīviem un fotogrāfijas pilsētvides stendos, kas ļaus dabai un latviešu tradīcijām ienākt ikkatrā mājoklī.

Vasaras saulgriežu noformējums pilsētvidē būs apskatāms no 10. jūnija līdz pat jūlija sākumam. Uzvaras parkā būs apskatāms vides dizaina objekts "Saulgriežu dzirkstis", lai priecīgā ņirbā svinētu gaismas pielietākos gada mirkļus. Parka pļavā vējā spēlēsies, spoguļosies un vizēs saules gaisma, brīžiem uzplaiksnot magoņsarkanās Jāņuguns liesmās.

Tikmēr Brīvības laukumā un Rātslaukumā varēs fotografēties pie jau tradicionālā vides dizaina objekta - burtiem "RĪGA", kas par godu svētkiem būs rotāti ar saulgriežu vainagu.

Tāpat sešās vietās pilsētā garāmbraucējus priecēs auduma dekori vasaras krāsās ar etnogrāfiskos audumos iedvesmotiem rakstu motīviem.

Savukārt pilsētvides stendos un plakātos Jāņu sajūtu Rīgas iedzīvotājos un viesos raisīs fotogrāfes Jūlijas Sinkas darbi, kas radīti īpaši Rīgai. Fotogrāfijās būs redzami Jāņu rituāli, kas ir dokumentēti tuvplānā, tos savienojot ar mākslinieces interpretācijas atspoguļojumu par rituālu garīgo un sajūtu pusi.

Melnbaltā jeb dokumentālā fotogrāfija simbolizēs praktisko rituāla nozīmi, savukārt krāsainā— garīgo, sajūtu līmeni. Jāņos mēs veicam vairākus rituālus: mājas rotāšanu, jāņuzāļu lasīšanu, vainagu pīšanu, ugunskura kurināšanu, lēkšanu pāri ugunskuram, siera siešanu, peldēšanos, brišanu ūdenī, mazgāšanos rīta rasā un daudzus citus. Katra šī darbība ietver sevī lielu maģisku spēku un nozīmi, un vairāku Jāņu rituālu pieredze var būt kaut kas vārdos neaprakstāms, bet sajūtams.

Latvijā

Šogad izteiktu Jāņu svētku tradicionālo traumu ir bijis salīdzinoši maz un svinības aizvadītas bez būtiskiem negadījumiem vai nopietnām sekām, aģentūru LETA informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Bērziņa.

Svarīgākais