Tiesā nodota Grevcovas krimināllieta par Krievijas kara noziegumu attaisnošanu un nacionālā naida izraisīšanu

© Romāns Kokšarovs / F64

Prokuratūra Rīgas pilsētas tiesai nosūtīja krimināllietu pret bijušo Saeimas deputāti Gloriju Grevcovu ("Apvienība jaunlatvieši") par Krievijas kara noziegumu attaisnošanu un nacionālā naida izraisīšanu, aģentūra LETA noskaidroja prokuratūrā.

Saskaņā ar apsūdzību Grevcova dažādās sociālo mediju platformās ievietoja informāciju, kuras saturs tika apzināti un mērķtiecīgi veidots un vērsts uz Krievijas īstenoto kara noziegumu un noziegumu pret cilvēci un mieru Ukrainā publisku attaisnošanu un noliegšanu. Grevcovas paustie izteikumi kļuva pieejami lielam skaitam cilvēku, tai skaitā interneta lietotājiem ar neierobežotu tālāku tiražēšanas iespēju.

Grevcova ilgstoši veidoja un izplatīja iepriekš minēto saturu laikā, kad šāda veida izteikumiem bija sevišķi sensitīvs politisks konteksts un tam tika pievērsta plaša sabiedrības uzmanība.

Grevcovas veidotajā saturā tika konstatēti provocējoši izteikumi par karadarbību Ukrainā, paužot negatīvu attieksmi pret Ukrainu un ukraiņiem, kā arī tiešs atbalsts un attaisnojums Krievijas īstenotajai karadarbībai Ukrainā.

Apsūdzētā savu vainu noziedzīgajos nodarījumos neatzīst.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Jau vēstīts, ka izmeklēšanu pirms lietas nodošanas prokuratūrā veica Valsts drošības dienests (VDD). Vairāk šeit.

Svarīgākais