Par grausta novākšanu Rīgas domei nākas škirties no turpat 85 000 eiro

© Kaspars Krafts/f64

Grausta Rīgā, Pētersalas ielā 6, nojaukšana pašvaldībai izmaksās 84 960 eiro, aģentūra LETA uzzināja Rīgas domē.

Grausts nebija pašvaldības īpašums, bet tika nojaukts par pašvaldības līdzekļiem. Vēlāk ēkas nojaukšanas izmaksas tiks piedzītas no ēkas privātīpašnieka.

Demontāžas darbi notiek līdz pamatu līmenim saskaņā ar izstrādāto projektu, taču, ņemot vērā ēkai piesaistīto inženierkomunikāciju apjomu un pārbūves nepieciešamību, blakus īpašuma piekļuves atļauju saņemšanu demontāžas veikšanai, demontēto materiālu šķirošanas un nodošanu pārstrādei, pilna projekta demontāžas pabeigšana plānota līdz maija beigām.

Kā skaidroja pašvaldībā, ēkas pamati paliks zem zemes. Saskaņā ar Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes nosacījumiem, šajā vietā pieļaujama tikai tāda paša apjoma un būvmateriāla ēkas būvniecība, saglabājot esošās autentiskās kultūrvēsturiskās vērtības.

Kā ziņots, šī gada martā Pētersalas ielā sabruka daļa ēkas, gruvešiem nonākot arī uz ielas. Trīsstāvu daudzdzīvokļu ēkā 2021.gada janvārī izcēlās plašs ugunsgrēks. Ēka dega 430 kvadrātmetru platībā. Tika ziņots par vienu bojāgājušo, diviem cietušajiem un 14 evakuētiem cilvēkiem, savukārt 2021.gada martā Rīgas dome uzdeva ēkas īpašniekam sakārtot būvi piespiedu kārtā.

Šī gada martā tika noslēgts līgums par ēkas demontāžu, ko bija plānots veikt šomēnes.

2021.gadā īpašnieks pašvaldību bija informējis, ka nevar atļauties segt visus izdevumus ēkas sakārtošanai. Tomēr norādījis, ka ir gatavs ik mēnesi apmaksāt norunāto summu no kopējās izmaksu tāmes.

Latvijā

Darbam "Rail Baltica" Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisijā Nacionālā apvienība (NA) izvirzījusi Jāni Vitenbergu (NA), "Apvienotais saraksts" Andri Kulbergu (AS) un "Latvijas pirmajā vietā" Kristapu Krištopanu (LPV).