Rīgas lidostas tuvumā uzdarbojas bebri

© f64

Dodoties Rīgas lidostas virzienā, paveras neticams skats – nograuztas bērzu jaunaudzes. Izrādās, to tuvumā mājvietu radušas divas bebru ģimenes, no kurām atdalījušies bebru bērni, kas kokus sākuši grauzt arī Latvijas pasta centrālās ēkas tuvumā.

«Lidostas tuvākajā apkārtnē bebri patiešām veic postījumus, veidojot aizsprostus, applūdinot teritorijas, nograužot kokus. Pie postījumu skartajām teritorijām pieder arī notekgrāvis starp degvielas uzpildes staciju Lukoil un lidostas darbinieku automašīnu stāvvietu,» Neatkarīgajai stāsta starptautiskās lidostas Rīga Lidlauka vadības departamenta direktore Dzintra Jātniece.

Pērnā gada sākumā Rīgas lidosta noslēgusi līgumu par medību tiesību izmantošanu ar Mārupes mednieku klubu Mārupes bebrs. Viņu uzdevums ir bebru skaita regulēšana un ierobežošana ar mērķi mazināt postījumu sekas, kas rodas dzīvnieku klātbūtnes un darbības dēļ.

«Pavasarī bebru postījumi ir izteikti aktivizējušies, tāpēc mednieki veica dzīvnieku monitoringu. Minētajā areālā, pēc vērojumiem, ir divas bebru ģimenes, no kurām atdalās jaunie bebri un pārceļas uz teritoriju ceļa otrā pusē,» apgalvo Dz. Jātniece.

Viņa norāda, ka mednieki drīkst veikt tikai tādas medību darbības, kas ir saskaņā ar Medību likumu. Teritorijā starp degvielas uzpildes staciju un darbinieku autostāvvietām likums aizliedz lietot ieročus. «Tāpēc risinām jautājumu par mednieku atļaujām piekļūt ar automašīnām applūdinātajām teritorijām, lai varētu lietot dzīvnieku slazdus, kā to nosaka Eiropas Savienības regulas,» piebilst Rīgas lidostas pārstāve.

Koku skaitu, ko bebri ir izpostījuši, lidostas speciālisti nav speciāli uzskaitījuši, taču zina teikt, ka bebri iecienījuši lapu kokus – kārklus, alkšņus, bērzus un vītolus. «Jāpiebilst, ka bebri uzturas arī teritorijā pretī Latvijas pasta ēkai, kas teritoriju iznomā. Tāpēc martā nomniekiem nosūtīta vēstule ar lūgumu atbilstoši apsaimniekot teritoriju; kā arī lidosta piedāvājusi palīdzību nepieciešamības gadījumā palīdzēt organizēt sadarbību ar mednieku kolektīvu. Tāpat bebri uzturas lidlauka rietumu pusē [virzienā uz Skulti], kur mednieku kolektīva biedri regulāri veic aktīvas dzīvnieku skaitu regulējošas darbības,» precizē Dz. Jātniece.

Lidosta bebru bojātos un nogāztos kokus izmanto saimnieciskām vajadzībām.

Latvijā

Valsts drošības dienests pabeidzis izmeklēšanu esošajos kriminālprocesos par prettiesisku darbību Ukrainā, karojot Krievijas pusē. Prokuratūra tiesai nosūtījusi 6 lietas, bet vairākās apturētas, jo, piemēram, persona ir meklēšanā un nav iespējams uzrādīt apsūdzību, Viena no lietām, kas šī iemesla dēļ apturēta ir pret Ilijasu Mahamajevu. Par karošanu Krievijas pusē viņam plāno atņemt Latvijas pilsonību, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums “de facto”, atsaucoties uz iekšlietu ministra Rihards Kozlovska teikto (JV).

Svarīgākais