Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Par braukšanu pa sabiedriskā transporta joslām šogad sodīti vairāk nekā 10 000 autovadītāju

© Depositphotos

Rīgas pašvaldības policija (RPP) šogad sodījusi vairāk nekā 10 000 autovadītāju, kuri neatļauti brauca pa sabiedriskā transporta joslām, aģentūru LETA informēja RPP.

99% no šiem pārkāpumiem fiksēti ar RPP pārvietojamām videonovērošanas kamerām. RPP dažādu likumpārkāpumu fiksēšanai pārvietojamās videonovērošanas kameras izmanto vairākus gadus, bet kopš 2023.gada rudens tās pastiprināti tiek izmantotas, lai kontrolētu dažādu satiksmes noteikumu ievērošanu, tostarp, godīgu sabiedriskā transporta joslu izmantošanu.

RPP regulāri maina šo kameru atrašanās vietas. Kopš pagājušā rudens ar pārvietojamo videonovērošanas kameru fiksēto pārkāpumu lēmumi par soda piemērošanu tiek noformēti attālināti un nosūtīti vadītājiem elektroniski vai pa pastu.

Kā vērtē RPP, pārvietojamās videonovērošanas kameras disciplinē autovadītājus nepārkāpt ceļu satiksmes noteikumus un sekmē to, ka "Rīgas iedzīvotāji, kuri ikdienā pārvietojas ar sabiedrisko transportu, galamērķī var nokļūt kā plānots".

Pa joslu, kas paredzēta sabiedriskajiem transportlīdzekļiem, drīkst pārvietoties pasažieru sabiedriskie transporti, taksometri, elektroautomabiļi, divriteņu mopēdi un motocikli, kā arī visi operatīvie transportlīdzekļi. Savukārt ar velosipēdu un elektroskrejriteni pa sabiedriskā joslu drīkst braukt tikai gadījumos, kad ir uzstādīta papildzīme, kas to atļauj.

Ceļu satiksmes likums par braukšanu pa sabiedriskā transporta joslu paredz 40 eiro naudassodu.

Kopumā šogad RPP jau konstatējusi gandrīz 18 000 dažādus pārkāpumus, kas saistīti ar satiksmes noteikumu neievērošanu.