Krīzes telefonu ar nomas maksu nenokaus

Vienīgā organizācija, kas valstī nodrošina diennakts uzticības tālruņa darbību, – biedrība Skalbes no telpām galvaspilsētas centrā izlikta netiks, un tai nevajadzēs maksāt arī astronomisku nomas maksu. Šādu solījumu vakar deva Rīgas vicemērs Andris Ameriks (LPP/LC).

Viņš atzina, ka centra direktores Ineses Rukas izmisuma vēstule tapusi komunikācijas kļūmes dēļ starp Rīgas domes institūcijām. Vēstulē bija izteikts satraukums par biedrības turpmāko likteni, jo šogad paaugstināta nomas maksa par telpām – no 20 santīmiem līdz vairāk nekā 2,70 latiem par kvadrātmetru, ko prasa SIA Rīgas nami. Paaugstinātā nomas maksa biedrībai, kas saņēmusi sabiedriskā labuma organizācijas statusu, ir astronomiska. Telpas tiek nomātas no pašvaldības kopš 1999. gada, un līdzšinējo sadarbību gan Skalbju vadība, gan pašvaldības sociālo dienestu pārstāvji vērtē kā lietderīgu.

Kad noskaidrojās, ka šāds krīzes tālrunis pieaugušajiem ir vienīgais Latvijā un sadarbībā ar Rīgas domes Labklājības departamentu, Rīgas Sociālo dienestu, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, kā arī ar Rīgas pašvaldības policiju tas nodrošina arī sociālo stabilitāti Rīgā un palīdzību ārkārtas situācijās, A. Ameriks sacīja: "Esmu uzdevis SIA Rīgas nami, kuras pamatkapitālā atrodas nekustamais īpašums Kungu ielā 34, nekavējoties mainīt šogad paaugstināto nomas maksas apjomu, turpmāk atstājot to iepriekšējā apmērā – 20 santīmu par kvadrātmetru." Tikmēr, kamēr Skalbes pildīs pašvaldības pieprasīto funkciju, proti, darbosies krīzes tālrunis, nomas maksa paliks līdzšinējā apmērā.

I. Ruka informē, ka šogad uz krīzes tālruni piezvanījuši un konsultācijas saņēmuši jau 1165 pieaugušie un 11 bērni. Pašreizējos apstākļos cilvēki jūtas izmisuši, vientuļi un pamesti, viņiem nav iespēju par savām problēmām izrunāties, jo nereti ģimenē arī pārējiem neklājas viegli un trūkst naudas, lai samaksātu par psihologa vai psihoterapeita konsultāciju. Šobrīd arī Skalbēs ievērojami palielinās apmeklētāju skaits, jo viņiem tur ir iespēja bez maksas saņemt profesionālu jurista un psihologa palīdzību, turklāt uzreiz, ja situācija ir ārkārtas. Pērn rīdziniekiem sniegtas vairāk nekā 250 bezmaksas psiholoģiskās un juridiskās konsultācijas.

I. Ruka uzsver, ka biedrība organizē arī bezmaksas atbalsta grupas sievietēm, kas cieš vai ir cietušas no vardarbības ģimenē, un grupas bezdarbniekiem. Turklāt Skalbes ir vienīgā organizācija Latvijā, kas nodrošina diennakts uzticības tālruņa darbību, piesaistot gan brīvprātīgos, gan algotus darbiniekus. Pašlaik biedrībā darbojas 22 brīvprātīgie, taču kopš biedrības darbības sākšanas tajā kopumā darbojušies vairāk nekā 200 brīvprātīgo.

Latvijā

Jau bijām sailgojušies pēc elektroniskās mūzikas pārstāves Vulturas, lai gan gada atskata periodā viņa jau atzīmējusies ar diviem singliem “Šķel” un “Adrenalīns”. Nu jauna dziesma un video ar nosaukumu “Es un manas domas”, turklāt izziņots, ka gaidāms arī albums, pie tam iepriekš angliski dziedošajai mūziķei tas šoreiz pilnībā būs latviešu valodā.

Svarīgākais