Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas domē parādās cerība aizpildīt izpilddirektora vietnieka amata vietu

Rīgas domē sākts virzīt bijušās Valsts vides dienesta (VVD) vadītājas Elitas Baklānes-Ansbergas kandidatūras apstiprināšanu pilsētas izpilddirektora vietnieka amatam.

Ceturtdienas, 11.aprīļa, Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komitejas sēdes darba kārtībā iekļauts jautājums par Baklānes-Ansbergas apstiprināšanu amatā.

Lai gan, visticamāk, Baklānes-Ansbergas kandidatūras virzīšanai šim amatam komitejas sēdē pietiks balsu, koalīcijā viņas kandidatūrai nav vienota atbalsta.

Kā aģentūrai LETA norādīja Rīgas vicemērs Edvards Ratnieks (NA/LRA), kurš ir arī Finanšu un administrācijas lietu komitejas vadītāja vietnieks, viņš balsošot pret Baklānes-Ansbergas kandidatūru.

Ratnieks apgalvoja, ka Baklāne-Ansberga nav politiski neitrāla un tikšanās laikā esot atzinusi savu saistību ar kādreizējo vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Juri Pūci (AP). Arī informācija no iepriekšējām darbavietām liekot domāt, ka kandidātei esot problēmas sastrādāties ar cilvēkiem.

Ratnieks uzsvēra, ka tas neesot pārmetums komisijai, kas izraudzījās Baklānes-Ansbergas kandidatūru, jo komisija veikusi savu darbu, izvērtējot kandidātus. Savukārt deputātu atbildība esot pieņemt lēmumu.

Skaidru nostāju šajā jautājumā vēl nepauda opozīcijas pārstāvji komitejā.

"Progresīvo" frakcijas vadītājs Mārtiņš Kossovičs aģentūru LETA informēja, ka pašlaik ir nogaidošā pozīcijā.

"Kopumā šajā jautājumā esam skeptiski, turklāt jau laikā, kad tika izveidots šis amats, kad vēl nebija zināmi šī amata kandidāti," teica Kossovičs, norādot, ka joprojām neesot īsti skaidrs, kādēļ šāds amats izveidots un kādēļ izpilddirektora vietniekam esot jābūt pakļautam mēram.

Lai gan "Saskaņas" deputātiem ar Baklāni-Ansbergu tikšanās plānota tikai trešdien, pašlaik nostāja esot drīzāk negatīva, aģentūrai LETA atzina "Saskaņas" deputāte Anna Vladova. Viņa norādīja, ka tas vairāk esot saistīts ar veidu, kā šis amats izveidots un kandidāte virzīta, nevis ar pašu kandidāti.

Pozitīvāk noskaņots ir Latvijas Krievu savienības deputāts Miroslavs Mitrofanovs. Pēc tikšanās ar Baklāni-Ansbergu Mitrofanovam esot izveidojies pozitīvs iespaids un viņa atbildējusi uz visiem uzdotajiem jautājumiem. Kandidāte kā personība atstājot pozitīvu iespaidu. Taču viņš skatīšoties, kas notiks Finanšu un administrācijas lietu komitejas sēdē un tad pieņemšot lēmumu par to, kā balsot.

Kā ziņots, bijusī VVD vadītāja Baklāne-Ansberga uzvarējusi konkursā uz Rīgas pilsētas izpilddirektora vietnieka amatu, kam tiks uzticēti Rīgas pašvaldības Centrālās administrācijas vadītāja pienākumi.

Konkurss uz šo amatu tika izsludināts pagājušā gada 27.novembrī, un tajā tika saņemti 30 pieteikumi. Pretendentu izvērtēšana notika trijās kārtās. Baklāne-Ansberga konkursā ieguva augstāko punktu skaitu. Pašvaldības izveidotā nominācijas komisija, kuras sastāvā darbojās arī nevalstisko organizāciju pārstāvji, lēmumu par konkursa rezultātu pieņēma vienbalsīgi.

Kā aģentūru LETA informēja pašvaldībā, Baklāne-Ansberga Latvijas Universitātē ieguvusi sociālo zinātņu maģistra grādu ekonomikā un sociālo zinātņu maģistra grādu vadībzinātnē.

Kopš 2020.gada Baklāne-Ansberga pilda valdes locekles pienākumus valsts akciju sabiedrībā "Elektriskie sakari".

No 2018.gada līdz aizvadītā gada augustam viņa bija VVD ģenerāldirektore, iepriekš strādājusi Ventspils pilsētas pašvaldībā un no 2010.gada līdz 2016.gadam ieņēmusi Valsts zemes dienesta ģenerāldirektores amatu.

Par Baklānes-Ansbergas apstiprināšanu amatā gala lēmums jāpieņem Rīgas domes sēdē.

Jau ziņots, ka Baklāne-Ansberga pēc domstarpībām ar toreiz par nozari atbildīgo ministru Māri Sprindžuku (AS) VVD vadītājas amatu amatu pameta 2023.gada vasarā.

Sprindžuks aģentūrai LETA tolaik sacīja, ka dienesta vadītāja maiņas mērķis esot panākt būtiskas pārmaiņas dienesta darbā. Galvenais mērķis esot mainīt primitīvo "visu aizliegt" pieeju uz tādu, kas vērsta uz sadarbību un atbildības deleģēšanu pašvaldībām un iedzīvotājiem, palielinot paškontroli.