Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas izglītības iestādēs ir neaizpildītas 166 amata vietas

© Romāns Kokšarovs/MN

Rīgas izglītības iestādēs ir neaizpildītas kopumā 166 amata vietas, tai skaitā 80 amata vietas bērnudārzos, preses konferencē trešdien informēja Rīgas pašvaldības pārstāvji.

Galvenokārt trūkst latviešu valodas un otrās svešvalodas skolotāju. Izglītības iestādes arī meklē mūzikas un matemātikas skolotājus.

Pašvaldība šogad ir radusi iespēju palielināt pedagogu atalgojumu vairāk nekā 16 miljonu eiro apmērā papildus valsts piešķirtajam. Līdz ar ko viena pedagoga darba alga pieaugs par 12%.

Preses konferencē pašvaldības pārstāvji iepazīstināja ar Rīgas pašvaldības izstrādāto pedagogu labumu grozu, taču nevarēja pateikt, cik tas izmaksā.

Papildus tam pašvaldība otro gadu daļēji apmaksā mācību izdevumus, lai pedagogs varētu apgūt radniecīgu otru priekšmetu. Tāpat 86 pirmsskolas pedagogu palīgi šobrīd Latvijas Universitātē (LU) apgūst studiju programmu pārkvalifikācijai. Viens programmas dalībnieks pašvaldībai izmaksā ap 4000 eiro.

Atbalstu pedagogiem sniedz Rīgas Izglītības un informatīvi metodiskais centrs. Tuvākā nākotnē metodisko atbalstu jaunajiem pedagogiem varētu sniegt arī "Accenture" programma "Start IT".

Tāpat Rīgas pašvaldība apņēmusies apmaksāt pedagoģijas kursus tiem dabaszinātņu nozares pārstāvjiem, kuri izrādīs interesi par darbu skolā, bet nav ieguvuši pedagoģijas izglītību.

Lai veicinātu pedagogu piesaisti, Rīgas pašvaldība īstenos informatīvu kampaņu. Vienlaikus tās pārstāvji nevarēja nosaukt, cik pedagogu plānots piesaistīt ar tās palīdzību.

"Mēs esam uzstādījuši mērķi, ka Rīgai ir jānodrošina savas skolas ar pedagogiem, un [kampaņa] ir tikai viens no instrumentiem, kā mēs mēģināsim šo mērķi sasniegt," sacīja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Laima Geikina ("Par").

Mērķa sasniegšana esot atkarīga arīdzan no nacionālās politikas. Pedagogu trūkums ir "sarežģīta un komplicēta problēma" visā Latvijā, un to nevar atrisināt viena pašvaldība, uzsvēra Geikina.