Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgā sākta koku mazgāšana

© Ekrānšāviņš

Kad pilsēta satumst un auto ielās ir maz, pienāk darbs koku laistītājiem. Galvaspilsētā ikdienā ir tik intensīva satiksme, ka sāls maisījuma šļakatas ziemā iet pa gaisu un apšļāc kokus. Tamdēļ laista ne tikai apdobes, bet skalo arī pašus vainagus, vēsta “360TV ZIŅneši”.

Lai saprastu, cik sāls kokam kaitīgs, Ziņneši ņem talkā arboristu un dodas ielās. Pilnīgi nejauši izvēlēts krustojums, kas jau tūdaļ atklāj koku ciešanas pilsētvidē. Sāls upuri, izrādās, ir visur.

Arborists Edgars Neilands stāsta: “Kad nopeldamies jūrā vai okeānā, kas ir vēl sāļāks, mums patīk ieiet dušā. Iemesls - kož ādā. Ja mēs pareizinātu ar simts to sajūtu, kad tā sāls ir daudz - acīs, degunā, mums neviļus gribas nomazgāties. Mēs caur sevi šādi varam ielikt empātiju, ka esam tas koks. Laboratorijās, pamērot sāls koncentrāciju pavasarī pēc ielu un trotuāru kaisīšanas, sāļu koncentrācija augsnē lielākoties pārsniedz 2 %, līdz ar to koks nespēj uzņemt mitrumu pat, ja tāds ir.”

Statistika gan uzrāda bēdīgi ainu - 2022. gadā vien Rīgā nozāģēti teju 400 nokaltuši un bojāti koki. Tiesa, pērn pilsētas apstādījumos un parkos iestādīts rekordliels koku skaits - vairāk nekā 1400.

Vairāk skaties video!