Rīgas 1. slimnīcas atjaunošanā ieguldīs miljonus

© f64

Nedaudz vairāk nekā gadu pēc darbības pārprofilēšanas no viena no lielākajiem neatliekamās palīdzības sniedzējiem Latvijā par tā saukto dienas stacionāru Rīgas pašvaldības SIA Rīgas 1. slimnīca izstrādājusi vērienīgu attīstības plānu. Tas paredz tuvāko gadu laikā investēt līdzekļus veco ēku kapitālremontā.

"2010. gadā, kopš slimnīca darbojas jaunā formā, ambulatoro pacientu skaits pārsniedzis 24 000 un veikts gandrīz 8000 operāciju, 66 800 diagnostisko izmeklēšanu, 118 000 laboratorisko izmeklējumu. Slimnīca ir viens milzīgs organisms Rīgas centrā, kas aizņem septiņus hektārus vēsturiskā centra ar daudzām ēkām. Klīnikā strādā ap 130 ārstu," norāda Rīgas 1. slimnīcas valdes priekšsēdētājs, medicīniskais direktors Andrejs Pavārs.

Līdz 2015. gadam iecerēts izveidot ambulatorās palīdzības iestādi ar plaša profila dienas stacionāru un integrētiem sociāliem un veselības aprūpes pakalpojumiem. Attīstot dienas stacionāru un ambulatoro bloku, atsevišķi būs vairāk sociālās aprūpes gultu. Pašlaik tās ir 60, perspektīvā iespējams izvietot vairāk par simtu.

Rīgas 1. slimnīcā darbojas trīs ģimenes ārsti, nākotnē plānots nodarbināt vismaz 19 ģimenes ārstu. "Šeit ir ļoti lielas priekšrocības no diagnostiskā un ārstnieciskā viedokļa," piebilst A. Pavārs.

Lai attīstītu ambulatoros speciālistu pieņemšanas pakalpojumus, Bruņinieku ielas medicīnas iestādē paredzēta divu korpusu renovācija, kā arī vienas juridiskas personas izveide, pievienojot esošajai slimnīcai RP SIA Veselības nams 5, ieskaitot bijušo Veselības centru 1, Sarkanā Krusta bērnu veselības centru un Bērnu zobārstniecības poliklīniku.

Tāpat iecerēts attīstīt dienas stacionāru un diagnostiku. Slimnīcas ēku atjaunošanā un modernizēšanā domāts nepieciešamo finansējumu rast no Rīgas domes, Eiropas Savienības fondu, kā arī pašas slimnīcas ieņēmumiem. Tā pērn Rīgas centra slimnīca strādāja ar gandrīz 860 000 latu lielu peļņu.

Pēc Rīgas 1. slimnīcas prognozēm, 2014. gadā tā varētu sasniegt 70 000 ambulatoro pacientu, veikt 128 000 diagnostikas procedūru, dienas stacionārā spētu pieņemt 16 000 pacientu, kā arī veikt ap 12 000 operāciju.

Svarīgākais