Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

"Baltic International Bank" maksātnespējas procesa administratore vēršas ar aicinājumu pie bankas klientiem

© f64.lv, Kaspars Krafts

Maksātnespējīgā "Baltic International Bank" no šodienas izbeidz seifa nomas līgumus, teikts bankas maksātnespējas procesa administratores Lindas Sniegas-Svilānes paziņojumā oficiālajā izdevumā "Latvijas vēstnesis".

Bankas administratore informē, ka pēc maksātnespējas procesa sākšanas kredītiestāde vairs nesniedz ierastos kredītiestādes pakalpojumus, tostarp nenodrošina trešo personu mantas uzglabāšanu uz nomas līgumu pamata. Tādējādi kredītiestādes seifa nomas līgumu darbība tiek izbeigta no 20.marta.

"Baltic International Bank" maksātnespējas procesa administratore arī aicināja klientus, kuriem ir noslēgti seifu nomas līgumi, līdz attiecīgajam datumam ierasties bankā, laiku iepriekš saskaņojot, nodot nomātā seifa atslēgu, izpildīt no seifu nomas līguma izrietošās saistības pret kredītiestādi, tas ir, veikt visus nepieciešamos maksājumus, kas kredītiestādes klientam, kā seifu nomas līguma klientam, radušies līdz līguma izbeigšanas dienai, kā arī pārņemt seifu saturu.

Pēc administratores vēstītā, šodien notiks klientu nomāto seifu piespiedu atvēršana.

Jau vēstīts, ka Ekonomisko lietu tiesa 2023.gada marta beigās apmierināja Latvijas Bankas iesniegto "Baltic International Bank" likvidācijas pieteikumu. Banka tika atzīta par likvidējamu no 2023.gada 24.marta. Tiesa par bankas likvidatoru iecēla advokātu Olavu Ceru. Savukārt ar Ekonomisko lietu tiesas 2024.gada 24.janvāra spriedumu "Baltic International Bank" ir pasludināta par maksātnespējīgu. Par bankas maksātnespējas procesa administratori ir iecelta Sniega-Svilāne.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK), kura kopš 2023.gada ir pievienota Latvijas Bankai, 2022.gada 12.decembrī atzina "Baltic International Bank" par tādu finanšu iestādi, kas ir nonākusi vai, iespējams, nonāks finanšu grūtībās, un nolēma neveikt "Baltic International Bank" noregulējumu, proti, neīstenot pasākumus bankas darbības stabilizēšanai.

Pēc FKTK skaidrotā, "Baltic International Bank" darbības stratēģija neatbilda bankas iespējām un nebija īstenojama, tāpēc banka ilgstoši nenodrošināja pelnītspējīgu biznesa modeli. Tāpat bankai bija nopietni iekšējās pārvaldības trūkumi, tostarp noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas jomā.

2022.gadā "Baltic International Bank", pēc neauditētajiem datiem, strādāja ar zaudējumiem 26,773 miljonu eiro apmērā, kas ir 5,3 reizes vairāk nekā 2021.gadā. Bankas aktīvi 2022.gada 31.decembrī bija 139,051 miljona eiro apmērā, kas ir par 33,8% jeb 71,12 miljoniem eiro mazāk nekā 2021.gada beigās.

Bankas lielākie akcionāri ir Valērijs Belokoņs (38,13%) un Vilorijs Belokoņs (21,3%).