Lūgs finansējumu „Āfrikas savannas” projektam un Zoodārza ugunsdzēsības signalizācijai

Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja 7.aprīlī nolēma lūgt piešķirt līdzekļus no pilsētas infrastruktūras fonda, lai izstrādātu „Āfrikas savannas” būvprojektu un ierīkotu ugunsdzēsības signalizāciju Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza ēkās un būvēs.

„Abi šie projekti zoodārzam ir ļoti nepieciešami. Pēc žirafu mājas atvēršanas, kas ir pirmais „Āfrikas savannas” objekts, ievērojami pieauga apmeklētāju skaits. Tas ir apliecinājums tam, ka projekts jāturpina. Ļoti žēl, ka jauno māju būvniecību nesagaidīja zoodārza zebras, tieši tāpēc ugunsdzēsības signalizācija jāierīko pilnīgi visās ēkās, jo tās esamība paaugstinās apmeklētāju un personāla drošību un ļaus saglabāt zoodārza dzīvnieku kolekcijas un pilsētas īpašumu,” uzsver Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko.

Lai izstrādātu būvprojektu „Āfrikas savannai”, ir nepieciešami 65 740 lati. Saskaņā ar 2008. gadā sagatavoto skiču projektu, iecerēts veidot ekspozīciju, kurā apmeklētājiem būs iespēja vērot žirafes, zebras, antilopes un strausus, kā arī apskatīt pērtiķu salu, Āfrikas cūku, zemes vārnu un mangustu aplokus, kas būs pavienoti ar atbilstošām iekštelpu mītnēm dzīvniekiem. Apmeklētāju celiņus plānots caur ekspozīcijas teritoriju veidot tā, lai iespējami tuvinātu cilvēkus un dzīvniekus, un lai tie būtu ērti cilvēkiem ar īpašām vajadzībām un apmeklētājiem ar bērnu ratiņiem. Projekta īstenošanas gadījumā zooloģiskajā dārzā tiks izveidota jauna, mūsdienīga ekspozīcija, kas apmeklētājiem nodrošināts vēl nebijušu pieredzi saziņā ar dzīvo dabu. Jaunas ekspozīcijas atvēršana nodrošinās Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza apmeklētāju skaita pieaugumu un veicinās ārvalstu tūristu skaita pieaugumu Rīgā.

Savukārt ugunsdzēsības signalizācijas ierīkošanai vajadzīgi 42 915 lati. Ar ugunsdzēsības signalizāciju ir aprīkotas tikai trīs pašas jaunākās zoodārza dzīvnieku mītnes, bet 53 ēkās un būvēs signalizācijas nav. Šogad 7. janvārī notika ugunsnelaime, kad nodega Zebru māja un gāja bojā trīs zebras, trīs strausi un dižantilope.

Jautājumu par finansējuma piešķiršanu „Āfrikas savannas” būvprojekta izstrādei un ugunsdzēsības signalizācijas iekārtošanai vēl skatīs Pilsētas attīstības komiteja.

Svarīgākais