Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Cipulei kas sakāms saistībā ar ielu pārdēvēšanu Rīgā

© Dmitrijs Suļžics/MN

Rīgas dome nolēmusi pārdēvēt Maskavas ielu un vēl vairākas ielas galvaspilsētā.

Maskavas ielu nolemts pārdēvēt par Latgales ielu, kas vēsturiski jau bijis šīs ielas nosaukums.

Pašlaik Rīgā esošo Latgales ielu nolemts pārsaukt Jāņa Klīdzēja vārdā. Klīdzējs bija latviešu rakstnieks un dzejnieks no Latgales, pēc viņa romāna "Cilvēka bērns" motīviem uzņemta populārā režisora Jāņa Streiča tāda paša nosaukuma filma.

Savukārt nelielo Maskavas ielas sākumposmu no 13.janvāra ielas līdz Salu tiltam iecerēts pārdēvēt par Lastādijas ielu. Tas tiekot darīts iedzīvotāju drošības dēļ, "lai operatīvajiem dienestiem nebūtu kļūdaini izsaukumi uz iepriekšējām adresēm".

Dome arī nolēma Puškina ielu pārdēvēt par latviešu valodnieka Kārļa Mīlenbaha ielu, Savukārt Lomonosova iela pārdēvēta par pirmās sievietes Latvijas valdībā - izglītības ministra biedres, Latgales latviešu kongresa rīkotājas, Latgales zemes padomes sekretāres, Tautas Padomes locekles un Satversme sapulces deputātes Valērijas Seiles ielu.

Domes deputāti atbalstīja arī Gogoļa ielu par latviešu žurnālistes, izdevējas un sabiedriskās darbinieces Emīlijas Benjamiņas ielu.

Tipogrāfijas ielu nolemts pārdēvēt par Augusta Spariņa ielu. Augusts Spariņš kā militārists, lidotājs piedalījās Bermonta armijas izdzīšanā no Pārdaugavas. Spariņš ir Lāčplēša ordeņa kavalieris. Viņš esot dzimis un dzīvojis Torņakalnā, netālu no pašreizējās Tipogrāfijas ielas.

Ļermontova iela tika pārdēvēta par latviešu dzejnieka Viļa Plūdoņa ielu, bet Turgeņeva iela - pārdēvēta par latviešu gleznotāja Vilhelma Purvīša ielu.

Kā domes sēdē skaidroja Rīgas vicemērs Edvards Ratnieks (NA/LRA), ielu pārdēvēšana pašvaldībai izmaksāšot aptuveni 80 000 eiro.


Par šo ideju vietnē "X" izsakās Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktore Liene Cipule, komentējot Rīgas vicemēra Edvarda Ratnieka ierakstu.
"Jāizsaka atzinība Rīgas domei par dažādu aspektu izvērtējumu lēmumam par ielu nosaukumu maiņu! Rēķināšanās ar iedzīvotāju ieradumiem, kas var apgrūtināt NMPDdienesta izsaukšanu, sajaucot ielu nosaukumus, ir nopietna un cilvēkiem draudzīga pieeja pārmaiņu īstenošanā! Paldies!" vietnē "X" raksta L. Cipule.
Edvards Ratnieks savā ierakstā norāda:
Kādu laiku, kamēr cilvēki pieradīs pie jaunajiem nosaukumiem, viņi operatīvo dienestu izsaukumos var aiz pieraduma nosaukt arī veco ielu nosaukumus ārkārtas situācijās.
Respektīvi, tās adreses (ēku numuri), kas ir esošajā Latgales ielā, nepārklāsies ar adresēm (numuriem) jaunajā Latgales ielā, jo tajā posmā būs Lastādijas iela. Lastādija ir senais nosaukums Maskavas forštates apkaimes daļai starp Vecrīgu un Salu tiltu (Lāčplēša ielu)."