Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Ukraiņu bēgļu palīdzības centrs pārcelts uz Juglu nesamērīgo telpu izmaksu dēļ

© Dmitrijs Suļžics / F64

Kopš gada sākuma ukraiņu bēgļu palīdzības centrs no Vecrīgas pārcelts uz Rīgas nomali Juglā. Viens no iemesliem šādai rīcībai - pašvaldības uzņēmuma "Rīgas nami" plāns būtiski celt nomas un apsaimniekošanas maksu sev piederošajos īpašumos, ziņo raidījums "Nekā Personīga".

Bēgļus no kara plosītās Ukrainas Rīgā sākumā uzņēma Kongresu namā, tad bijušajā Rīgas tehniskās universitātes ēkā Rātslaukumā. Kad tuvojās 2022.gada ziema un bēgļu skaits mazinājās, pašvaldība, lai taupītu naudu, palīdzības centru no 10 000 kvadrātmetru plašās RTU mājas pārcēla uz pusi mazāko ēku Amatu ielā.

Kopš šī gada sākuma ukraiņu bēgļu centrs vairs neatrodas Vecrīgā, bet kārtējo reizi pārcelts. Šoreiz uz pašu Rīgas nomali Juglā. Agrāk te bija skola.

Ukrainas bēgļu centra vadība skaidro, ka iepriekšējā mājvieta izmaksāja dārgi. To finansēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. Tagad ir plāns vairāk pievērsties izglītībai un šīs telpas tam esot piemērotas. Lai gan atbalsta biedrībai "Tavi draugi", kas nodarbojas ar palīdzības kravu vākšanu pārdaugavā, Vecrīgas tuvums bija krietni izdevīgāks.

Ja agrākā vidusskola pieder pašvaldībai un par tās izmantošanu nav jāmaksā, māja Amata ielā ir domes kapitālsabiedrības "Rīgas nami" īpašums. Pagājušā gada oktobrī visas domes iestādes un institūcijas, kas nomā telpas no "Rīgas namiem", saņēma paziņojumus, ka no šī gada sākuma būtiski kāps nomas un apsaimniekošanas maksa.

Ja iepriekš par ēku Amata ielā "Rīgas namiem" maksāti 15 tūkstoši eiro mēnesī, tad gada nogalē summa ir dubultota līdz 30 tūkstošiem.

"Rīgas namu" vadītāja apgalvo, ka ukraiņu centrs jau pirms tam esot nolēmis šīs telpas atstāt. Plānus celt nomas un apsaimniekošanas maksu viņa skaidro ar faktu, ka gadiem nav notikusi uzņēmuma rīcībā esošo īpašumu vērtības pārrēķins.