Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas vēstures un kuģniecības muzejam aprit 251

© Jānis Vecbrālis / F64

Februāra beigās Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs (RVKM) ar ekskursijām un tematiskajām nodarbībām atzīmēs 251. gadskārtu, aģentūru LETA informēja RVKM pārstāve.

Paredzēts, ka 22. februārī ieeja muzejā un piedāvātajās ekskursijās būs bez maksas, savukārt 25. februārī programmas ekskursijas un tematiskās nodarbības bērniem un pieaugušajiem - ar ieejas biļeti muzejā.

Muzeja 251. dzimšanas dienā, 22. februārī, apmeklētāji varēs bez maksas apskatīt muzeja ekspozīciju un piedalīties ekskursijās. Plānots, ka plkst. 12, 14 un 16 notiks ekskursija izstādē "Katram savs krēsls. Krēsli un sēdēšana Rīgā no 13. gadsimta līdz mūsdienām", savukārt plkst. 13 un 15 notiks ekskursija muzeja ekspozīcijā.

RVKM 25. februārī piedāvās bērniem un pieaugušajiem piedalīties gan ekskursijās, gan tematiskajās nodarbībās. Plkst. 11 notiks ekskursija muzeja ekspozīcijā, plkst. 12 - Ģimenes dienas tematiskā nodarbība bērniem kopā ar pieaugušajiem "Pirmie soļi pirmajā Latvijas muzejā".

Tāpat 25. februārī plkst. 13 notiks tematiskā nodarbība visām paaudzēm "Kuģniecība Latvijā: no liellaivas līdz buriniekam", plkst. 14 iecerēta Ģimenes dienas tematiskā nodarbība bērniem kopā ar pieaugušajiem "Rīdzinieku sadzīve viduslaikos".

Paredzēts, ka plkst. 15 noritēs tematiskā nodarbība visām paaudzēm "Bruņniecība un ieroču attīstība viduslaikos", savukārt plkst. 16 notiks ekskursija izstādē "Katram savs krēsls. Krēsli un sēdēšana Rīgā no 13. gadsimta līdz mūsdienām".

RVKM, Baltijas valstīs vecākais un viens no Eiropā senākajiem publikai atvērtajiem muzejiem, šogad atzīmē 251. gadskārtu. Muzeja sākums ir Rīgas rātes 1773. gada 22. februārī pieņemtais lēmums dibināt publisko muzeju un nosaukt to par Himzela muzeju - "Himselsches Museum".

Lēmuma pamatā bija Rīgas ārsta Nikolausa fon Himzela novēlējums nodot sabiedrības apskatei un izglītošanai privāto dabas un mākslas priekšmetu kolekciju. Gadu desmitu un simtu laikā muzeja nosaukums vairākkārt mainīts, kopš 1964. gada muzejam ir pašreizējais nosaukums.