Rīgā šogad uzstādīs 14 jaunas sabiedriskās tualetes

Rīgā šogad būs 14 jaunas sabiedriskās tualetes, no tām pirmās būs pieejamas aprīļa beigās, un maksa par tualetes izmantošanu nepārsniegšot 20 santīmu.

Divas sabiedriskās tualetes ar vairākām vietām jau uzstādītas pie Rīgas Tehniskās universitātes ēkas Kaļķu ielā, kā arī Radio ielā, un tās būs pieejamas aprīļa beigās, kad domē būs apstiprināts to izmantošanas cenrādis. Savukārt vēl 12 labierīcības ar divām vietām būs pieejamas vēl vairākās vietās pilsētas centrā, Mežaparkā un Pārdaugavā, aģentūrai BNS pastāstīja Rīgas domes (RD) Mājokļu un vides departamenta direktors Anatolijs Aļeksejenko (LPP/LC).

Pērn departaments izsludināja konkursu par komunikāciju ierīkošanu 18 sabiedriskajām tualetēm dažādās vietās Rīgā, četrās vietās to ierīkošana augsto izmaksu dēļ pārlikta uz nākamo gadu. Pagājušajā gadā uzņēmēji izrādījuši lielu interesi par iespēju labierīcības gan uzstādīt, gan apsaimniekot. Konkursā gan pieteicās tikai viens pretendents, taču arī viņš atteicies, jo bijis ar mieru tās uzstādīt un apsaimniekot, ja maksa par tualetes izmantošanu būtu apmēram 50 santīmu. Turpretī pašvaldība uzstājusi, ka maksa par šo pakalpojumu nevar pārsniegt 20 santīmu, tāpēc uzņēmējs šo darījumu novērtējis kā neizdevīgu un atteicies no ieceres tualetes uzstādīt un apsaimniekot.

Līdz ar to pašlaik jautājumu par sabiedrisko tualešu uzstādīšanu uzņēmusies Rīgas pašvaldība - sabiedriskās tualetes ar vairākām vietām ir uzstādītas Kaļķu ielā pie Rīgas Tehniskās universitātes ēkas un Radio ielā, bet šogad Rīgā par pašvaldības līdzekļiem plānots uzstādīt vēl 12 mazmājiņu, katru ar divām vietām. Šīs labierīcības atradīsies dažādās vietās gan pilsētas centrā, gan Pārdaugavā, Mežaparkā un citviet. Precīzas adreses, kur atradīsies jaunās sabiedriskās tualetes, Aļeksejenko solīja nosaukt mazliet vēlāk.

Jaunās tualetes vismaz līdz šā gada beigām apsaimniekos RD Mājokļu un vides departaments, bet gada otrajā pusē tiks izsludināts konkurss, lai šo darbu tomēr uzticētu kādam privātam uzņēmumam, jo "tā īsti nav pašvaldības funkcija", sacīja departamenta direktors.

Šogad sabiedrisko tualešu komunikāciju ierīkošanai no pašvaldības budžeta piešķīra apmēram 111 tūkstošus latu, bet abas tualetes Radio ielā un pie RTU ēkas iegādātas par aptuveni 140 tūkstošiem latu. Pārējo 12 sabiedrisko tualešu izmaksas Aļeksejenko vēl neprecizēja, bet norādīja, ka viena sabiedriskā tualete ar divām vietām izmaksājot nedaudz virs 30 tūkstošiem latu, tātad to iegādei kopumā būtu nepieciešami vairāk nekā 360 tūkstoši latu. Šī nauda pašvaldības budžetā vēl jāatrod, viņš piebilda.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais