Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Konsultanti iesaka Rīgas domei pārdot peļņu nesošo Rīgas krematoriju

© Vladislavs Proškins/F64

Rīgas domniekiem būs jālemj, vai pārdot Rīgas krematoriju, liecina Rīgas krematorijas turpmākās darbības izmantošanas novērtējuma gala ziņojums.

Izvērtējumu veica uzskaites, grāmatvedības, audita un revīzijas pakalpojumu un konsultāciju kompānija SIA "Grant Thornton Baltic".

Kopumā izvērtēti pieci krematorijas turpmākās izmantošanas scenāriji, no kuriem par atbilstošiem tika atzīta turpmākā krematorijas iznomāšana, pārdošana, kā arī publiskās un privātās partnerības (PPP) līguma slēgšana.

Veiktās analīzes rezultātā, izvērtējot šo trīs scenāriju juridiskos aspektus un ar tiem saistītos potenciālos riskus, finansiālos aspektus un iespējamo katra scenārija finansiāli ekonomisko efektivitāti, konsultanti secinājuši, ka visi atlasītie scenāriji ir juridiski pamatoti un īstenojami.

Visi scenāriji nodrošinot pašvaldībai pozitīvu finansiālo atdevi un neviens no scenārijiem neatstājot būtisku negatīvu ietekmi uz tirgu un tirgus konkurenci.

Tomēr, ņemot vērā kremācijas tirgus specifiku Latvijā, kur darbojas tikai divi kremācijas pakalpojumu sniedzēji, pastāv tirgus monopolizēšanas risks gadījumā, ja nomas līgumu vai PPP līgumu noslēdz, vai krematoriju iegādājas otrās krematorijas īpašnieks un operators SIA "Apbedīšanas nams - Krematorija".

Tādēļ visos scenārijos attiecīgajā situācijā būs jāsaņem Konkurences padomes atļauja darījuma veikšanai.

Konsultanti secinājuši, ka krematorijas pārdošana nodrošina pašvaldībai visaugstāko finansiāli ekonomisko ieguvumu, kas turklāt saistīts ar viszemākajiem iespējamajiem riskiem. Tādēļ konsultanti rekomendē pasūtītājam izvērtēt krematorijas atsavināšanas iespēju.

Scenārija īstenošanas priekšnosacījums ir pašvaldības lēmuma pieņemšana par to, ka krematorija nav nepieciešama pašvaldības autonomo funkciju veikšanai vai attīstības dokumentos noteikto stratēģisko mērķu sasniegšanai.

Kā liecina Rīgas domes deputātiem iesniegtā informācija, Rīgas krematorija pēdējos trijos gados veikusi aptuveni 3000 kremāciju gadā.

2022.gadā tā strādājusi ar 1,5 miljonu eiro apgrozījumu un 28 000 eiro peļņu.

Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja jautājumu par krematoriju skatīs nākamotrdien, 13.februārī.