Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Pie Saeimas protestēs pret mazo skolu slēgšanu

© Kaspars Krafts / F64

Jaunās konservatīvās partijas (JKP) biedri šodien pie Saeimas rīkos protesta pasākumu pret mazo lauku skolu slēgšanu.

Portālā "manabalss.lv" iniciatīvai "Mazajām lauku skolām būt!" savākti vairāk nekā 10 000 parakstu, un tā ir iesniegta Saeimā. 7.februārī iniciatīvu skatītas Saeimas Mandātu un ētikas komisijā, aģentūru LETA informēja JKP politiķis Jānis Svemps, kurš no šīs partijas saraksta kandidēs Eiropas Parlamenta vēlēšanās.

Svemps aicina sapulcē pievienoties ne tikai to skolu skolotājus, skolēnus, vecākus, absolventus, kuras pēc reformas plānots slēgt, bet arī visus, "kuriem rūp Latvijas nākotne un attīstība".

Kā noskaidroja aģentūra LETA, Rīgas domē pieteikta sapulce pie Saeimas šodien no plkst.11.30 līdz 13.30. Plānots, ka pasākumā piedalīsies 200 cilvēku. Sapulces rīkošanu pieteikusi privātpersona.

LETA jau ziņoja, ka Izglītības un zinātnes ministrijas izstrādātajā ziņojumā "Kompleksi risinājumi augstvērtīgai izglītības nodrošināšanai vispārējā pamata un vidējā izglītībā" kā noteicošais kritērijs skolu tīkla veidošanā paredzēts skolēnu skaits.

Ja izglītības iestāde neizpildīs kvantitatīvos kritērijus, ņemot vērā noteikto pieļaujamo atkāpi, un tā nebūs noteikta kā izņēmums, par izglītības programmu īstenošanu 1.-9.klašu posmā valsts budžeta finansējums tiks piešķirts proporcionāli faktiskajam izglītojamo skaitam pret noteikto optimālo skaitu klašu grupā, pārējo finansējuma daļu pašvaldībai finansējot no sava budžeta.

Savukārt par programmu īstenošanu 10.-12.klašu posmā valsts finansējums tiks piešķirts tikai par tām programmām, kuras atbilst noteiktajiem optimālā izglītojamo skaita kritērijiem, ievērojot noteikto pieļaujamo novirzi, paredz IZM iecere par jauno pedagogu darba samaksas modeli "Programma skolā".

Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV) iepriekš aicinājusi pašvaldības nekavēties ar lēmumu pieņemšanu par izglītības iestādes reorganizāciju, jo vecākiem un sabiedrībai jābūt skaidrībai par gaidāmo skolu ekosistēmu. Ministre arī vairākkārt uzsvērusi, ka IZM nav konkrēts plāns, cik skolu būtu jāsamazina.

Atsevišķās Latvijas pašvaldībās iedzīvotāji pauduši neapmierinātību ar iespējamu skolu slēgšanu.