Netic būvnieka spējām pabeigt Stradiņa slimnīcas jauno korpusu

© Romāns Kokšarovs / F64

Veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV) neuzticas būvkompānijai SIA "Velve" par tās spēju pabeigt Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) jaunā korpusa būvniecību.

Ministrs Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" uzsvēra, ka PSKUS ir otra lielākā slimnīca Latvijā, taču situācija, kāda tā ir šobrīd, nevar turpināties. "Nevaram sagaidīt neko vairāk no būvkompānijas, kura nenāk ar konkrētiem pierādījumiem un darbību, kas apliecinātu, ka viņi konkrētajā mēnesī, datumā pabeigs un nodos objektu," viņš uzsvēra.

Viņš atzina, ka decembrī, apmeklējot jauno korpusu kopā ar finanšu ministru Arvilu Ašeradenu (JV), bija pozitīvas sajūtas, jo darbi ritēja uz priekšu un arī ēkai beidzot bija jumts. Tomēr pēdējās nedēļās no slimnīcas un laboratorijas saņemtie dati liecina, ka kopš tās reizes nekas nav uzlabojies, tostarp arī pelējuma klātbūtne.

"Es atceros, ka, neformāli runājot ar [SIA "Velve"] valdes locekli, viņš teica, ka martā beigsies līgums, bet oktobrī varēs pabeigt un decembrī nodot. Tie termiņu visu laiku mainās, komunikācija nav skaidra, nav arī saņemti dokumenti, kas apliecinātu, vai viņi ir spējīgi turpināt strādāt. No manas puses uzticības vairs nav," uzsvēra Abu Meri.

Jau ziņots, ka PSKUS aicina SIA "Velve" pildīt līgumsaistības, veicot pelējuma skartā pagrabstāva demontāžu, kā arī apmaksāt līgumsodu.

"Velvei" adresētajā vēstulē Stradiņa slimnīca norāda, ka būvnieks līdz šim nav izpildījis 2020.gada 27.augustā noslēgtajā būvniecības līgumā minētos darbu izpildes nosacījumus, kā arī tiek būtiski kavēti plānotie būvdarbu izpildes termiņi un naudas plūsma. Tā rezultātā iestājies Eiropas Reģionālā attīstības fonda līdzekļu neapguves risks. Tāpat konstatēta neatbilstoša būvdarbu izpildes kvalitāte - piemēram, gandrīz 8000 kvadrātmetru plašajā pagrabstāvā nav novērsts pelējums - un ikdienas būvniecības procesa norise, kā arī darbu progress neatbilst tam, par kādu abas puses vienojušās.

Slimnīca akcentē, ka tās jaunbūvējamā korpusa A2 pagrabstāvā atklāts pelējums būvnieka nolaidības dēļ. Pelējuma klātbūtne ir kategoriski nepieļaujama telpās, kurās paredzēts uzturēties pacientiem un ārstniecības personālam. Saskaņā ar projektu teju 8000 kvadrātmetru plašajā pagrabstāvā paredzēts izvietot operāciju bloku, kam ir īpaši augstas drošības prasības.

Lai gan ēkas būvnieks "Velve" vairākkārt īstenojis pasākumu pelējuma likvidēšanai pagrabstāvā, Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "BIOR" jaunākais 8.janvārī veiktās testēšanas pārskats liecina, ka pelējums pagrabstāvā joprojām nav novērsts un šobrīd parādās arī augšējos objekta stāvos, norāda PSKUS.

Latvijā

Reģionālās nozīmes autobusu maršrutos Krāslava-Robežnieki-Asūne, Daugavpils-Zemgale un Daugavpils-Lipinišķi no šī gada 15.jūlija būs izmaiņas saistībā ar reisu izpildēm un kustības grafikos iekļautajām pieturām, aģentūru LETA informēja VSIA "Autotransporta direkcija" (ATD) pārstāvji.