"Rīgas siltums" pērn nopelnījis 4,2 miljonus latu

Siltumapgādes uzņēmums "Rīgas Siltums" finanšu gadu, kurš ilga no 2009.gada oktobra līdz 2010. gada septembrim, pabeidzis ar 112 miljonu latu lielu apgrozījumu un 4,2 miljonu latu peļņu.

Tā ziņo portāls delfi.lv

Uzņēmuma akcionāri nolēma peļņu novirzīt siltumcentrāles "Zasulauks" biokurināmā katlu mājas izbūvei ar siltuma jaudu 20 MW.

Uzņēmuma padomes priekšsēdētājs, Rīgas domnieks Vjačeslavs Stepaņenko (LPP/LC) norāda, ka uzņēmums aizvadītajā finanšu gadā realizējis pārdomātu un stabilu attīstības politiku. "AS "Rīgas Siltums" ikgadējā rentabilitāte 2-3% sedz uzņēmējdarbības riskus. Tās esamība ļaus uzņēmumam turpināt uzsākto attīstības politiku, diversificējot kurināmā veidus, samazinot siltuma zudumus, kā arī investējot pasākumos, kas palielina centralizētās siltumapgādes drošību," norāda Stepaņenko.

Ilglaicīgu rekonstrukcijas darbu un optimizācijas rezultātā 2009./2010.finanšu gadā siltumenerģijas zudumu īpatsvars sasniedzis 12,91%, kas ir viszemākais līmenis uzņēmuma pastāvēšanas vēsturē, informē Rence.

Piesaistot Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansējumu, RS pagājušajā finanšu gadā realizēja vērienīgu siltumtīklu maģistrāles M-14 posma rekonstrukciju 1840 metru garumā pa Gaujas ielu, no Ķīšezera ielas līdz dzelzceļa pārvadam un no dzelzceļa pārvada gar Upes ielu līdz Duntes ielai, pilnībā nomainot savu mūžu nokalpojušos cauruļvadus ar jauniem 2DN800 mm rūpnieciski izolētiem cauruļvadiem, kas izbūvēti bezkanāla tehnoloģijā un aprīkoti ar īpašu signalizācijas sistēmu. Tas būtiski paaugstina centralizētās siltumapgādes sistēmu efektivitāti un drošību, panākot siltumenerģijas zudumu samazinājumu siltumenerģijas pārvadē par vairāk nekā 4000 MWh/gadā.

Uzņēmumā 2009./2010.finanšu gadā nomainīti siltumtīklu posmi, kuros bieži notika avārijas. Kopumā nomainīti un no jauna izbūvēti 10,15 kilometri siltumtīklu. Aprēķini liecina, ka siltumtīklos veikto remontdarbu rezultātā zudumi nākošajā finanšu gadā varētu samazināties par vairāk nekā 28 tūkstošiem MWh, kas ļaus ieekonomēt vairāk nekā 760 tūkstošus latu gadā.

Domājot par centralizētās siltumapgādes sistēmas ilgtspējīgu attīstību, aizvadītajā finanšu gadā īstenoti vairāki nozīmīgi ražošanas attīstības projekti, kas būtiski ietaupīs kurināmā resursus un ļaus diversificēt kurināmo, paaugstinot siltumapgādes drošību, informē Rence.

Lai palielinātu vietējo atjaunojamo energoresursu īpatsvaru SC "Vecmīlgrāvis" izbūvēta biokurināmā katlu māja ar jaudu 14 MW. Pēc projekta realizācijas prognozēts šķeldas patēriņš ap 100 tūkstošiem kubikmetru gadā, kas ekonomēs dabasgāzes patēriņu un ļaus par vairāk nekā divām reizēm palielināt biokurināmā īpatsvaru RS kurināmā bilancē.

Tāpat uzsākta SC "Vecmīlgrāvis" automatizēto gāzes katlu uzstādīšana, demontējot morāli un fiziski novecojušās iekārtas. Projekta realizācijas gaitā uzstādīti trīs jauni ūdenssildāmie katli ar kondensācijas ekonomaizeriem. Projekta īstenošanai piesaistīts Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansējums.

SC "Imanta", lai paaugstinātu ūdenssildāmā katla darbības efektivitāti, ietaupot dabasgāzi, papildus saražojot siltumenerģiju un samazinot CO2 izmešu daudzumu, uzstādīts kondensācijas ekonomaizers.

Latvijā

Šogad peldēšanas sezona ir oficiāli noslēgusies. Ar katru dienu ūdeņi kļūst aukstāki, un pludmales paliek arvien klusākas, lai gan vēl siltās dienas mūs turpina lutināt. Kā norāda glābēji un mediķi - šī peldēšanas sezona iezīmējas melnās krāsās. Salīdzinot ar pagājušo gadu, Latvijā no ūdenstilpnēm izvilkti vairāk noslīkušo, vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais