Rīgā saziņai ar pašvaldību plāno ieviest īso tālruņa numuru 1201

© Romāns Kokšarovs/MN

Rīgā saziņai ar pašvaldību plāno ieviest īso tālruņa numuru 1201, noskaidroja aģentūra LETA.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) aicinājusi elektronisko sakaru komersantus līdz 16.janvārim paust viedokli par iespējam piešķirt Rīgai īpašu īso numuru, aģentūru LETA informēja SPRK.

Rīgas pašvaldība 2023.gadā izteica lūgumu veikt grozījumus Nacionālajā numerācijas plānā, iekļaujot tajā jaunu īso numerācijas diapazonu "120X" un rezervēt Rīgas pašvaldībai īso numuru "1201".

Kā aģentūra LETA noskaidroja Rīgas domē, viena no galvenajām prioritātēm ir drošība un Rīgas dome, apstiprinot grozījumus pašvaldības nolikumā, atbalstījusi Civilās aizsardzības un operatīvās informācijas pārvaldes izveidi.

Pārvaldes funkcijas un uzdevumu ir cieši saistīti ar informācijas apriti starp pārvaldi, Institūcijām un iedzīvotājiem, valsts un pašvaldības iestādēm, uzņēmumiem, operatīvās darbības subjektiem un kritiskās infrastruktūras īpašniekiem vai tiesiskajiem valdītājiem, kā arī tās analīzi.

Lai nodrošinātu ērtu, atpazīstamu, unikālu un operatīvu saziņas kanālu ar pašvaldību, kā viens no saziņas kanāliem ir īsais tālruņa numurs "1201", kura piederība un atpazīstamība tiešā veidā pieder Rīgas pašvaldībai.

Arī citi saziņas un informācijas apmaiņas kanāli tiks identificēti ar šo numuru. Tāpēc Rīgas pašvaldība lūdza SPRK veikt grozījumus Nacionālajā numerācijas plānā, iekļaujot tajā jaunu īso numerācijas diapazonu "120X" un rezervēt Rīgas pašvaldības mērķu izpildei īso numuru "1201".

Kā skaidro pašvaldībā, pasaules pieredze rādot, ka īsi tālruņu numuri saziņai ar pašvaldību ieviesti vairākās valstīs, kas ir ievērojami lielākas par Latviju. Piemēram, Polijas galvaspilsētā Varšavā ir numurs 19115, Ukrainas galvaspilsētā Kijivā ir pat vairākas "karstās līnijas" ar īsiem numuriem - 1539, 1545 un 1547, bet tepat mums kaimiņos Lietuvas galvaspilsētā Viļņā šāds numurs ir 1664.

Īsajiem numuriem esot tāda priekšrocība, ka cilvēki tos viegli atceras. Savukārt garos numurus tālruņos neieraksta, it īpaši gadījumos, ja iepriekš nav tos izmantojuši vai nav plānojuši izmantot.

Pašvaldībā norādīja, ka atsevišķu krīžu brīžos var būt traucēti mobilā interneta sakari, tāpēc cilvēkiem var rasties problēmas atrast garo tālruņa numuru.

Turklāt īsos numurus esot daudz vieglāk reklamēt gan sociālajos tīklos, gan televīzijā, radio un drukātajā presē, viegli tos nostiprinot iedzīvotāju atmiņā.

Tāpat numuram 1201 esot simboliska nozīme, jo Rīga dibināta 1201.gadā.

Jau ziņots, ka SPRK aicina elektronisko sakaru komersantus līdz 16.janvārim paust viedokli par iespējam piešķirt Rīgai īpašu īso numuru.

Sanāksmē pagājušā gada jūnijā par iespējamiem pasākumiem numerācijas krāpniecības mazināšanai arelektronisko sakaru nozares pārstāvjiem tika apspriests arī jautājums par jauna īsā numerācijas diapazona "120X" iekļaušanu Nacionālajā numerācijas plānā. Klātesošie elektronisko sakaru nozares pārstāvji to neatbalstīja.

SPRK Elektronisko sakaru un pasta departamenta direktors Ivars Tauniņš norāda, ka patlaban ir pieejami vairāk nekā 1700 īsie numuri elektronisko sakaru operatoru pakalpojumu sniegšanai.

"Jauna īsā numura iekļaušana radītu nevēlamu precedentu, ka Nacionālajā numerācijas plānā iespējams iekļaut jaunu numerācijas diapazonu bez objektīva iemesla, pamatojoties tikai uz numura zīmju pirmsšķietami asociatīvu nozīmi noteiktam galalietotājam. Tas nākotnē var radīt būtiskas sekas attiecībā uz numerācijas resursu uzraudzību, tai skaitā veicināt numerācijas krāpniecību," norāda Tauniņš.

Svarīgākais