Imantas skolēni tomēr nav saslimuši ar tuberkulozi

Neviens bērns Imantas latviešu vidusskolā nav inficējies ar tuberkulozi, Neatkarīgajai apstiprina Latvijas Infektoloģijas centra Tuberkulozes un plaušu slimību klīnikas bērnu nodaļas ārste Iveta Ozere.

Atklājot, ka viena no skolas ēdināšanas bloka darbiniecēm ir saslimusi ar tuberkulozi, pērn oktobrī tika pieņemts lēmums pārbaudīt visus vidusskolas skolēnus – vai kāds nav inficējies ar šo slimību, kas ļoti ātri izplatās no cilvēka uz cilvēku gaisa pilienu veidā.

Daktere I. Ozere stāsta, ka kopumā pērn rudenī pārbaudīti 540 bērnu. Bērniem tika veikts tā sauktais Mantū tests. Tests parāda, vai cilvēks ir inficējies ar tuberkulozes bacili, tomēr tas vēl nenozīmē, ka cilvēks ir slims, jo tikai 5–10 procenti no tiem, kuri dabūjuši tuberkulozes nūjiņu, reāli saslimst ar tuberkulozi.

No pārbaudītajiem skolēniem 150 bērniem šis Mantū tests bija pozitīvs. Šāgada martā atkārtoti tests tika veikts 397 bērniem, no kuriem Mantū pozitīvs bija 36 bērniem. Visi šie bērni – kopumā 186 – tika izmeklēti radioloģiski, tas ir, nosūtīti uz rentgena pārbaudēm. Pārbaužu rezultāti liecina, ka neviens bērns nav saslimis ar tuberkulozi, tomēr atklājies, ka 93 bērniem ir latenta tuberkulozes infekcija. Tas nozīmē, ka bērns kādreiz ir nonācis saskarē ar tuberkulozes slimnieku, bet viņa imunitāte ir pietiekami spēcīga, lai nesaslimtu. Tikai apmēram trešā daļa cilvēku, kuri nokļuvuši kontaktā ar tuberkulozi, ar to inficējas, bet 5% no tiem saslimst ar tuberkulozi. Pārējiem veidojas latenta tuberkulozes infekcija.

Daļa skolēnu vecāku bija priecīgi, ka skolā visiem bērniem tiek veikts šāds tests. "Sarunā ar ārstiem, jau veicot rentgena izmeklējumus, uzzināju, ka arī ārsti domā, ka vajadzētu atjaunot profilaktiskās tuberkulozes pārbaudes skolās, jo situācija ar bērnu saslimstību pasliktinās," Neatkarīgajai apliecināja kādas skolnieces mamma. Kopā ar meitu arī viņa pati veikusi šo veselības pārbaudi. Tomēr ne visi vecāki domā līdzīgi. Daktere I. Ozere saka: tikpat daudz vecāku bija nelaimīgi par šo pārbaudi un pat atteicās no pārbaudes bērniem, kas bija bez maksas.

Skolēnus pārbaudīja, jo skolas virtuves darbiniecei rentgenā atklājās, ka viņa ir saslimusi ar tuberkulozi. Veselības inspekcija uzsāka izmeklēšanu, jo virtuves darbiniekiem ir jāveic obligātas pārbaudes. Darbiniece savu ģimenes ārstu nebija apmeklējusi sešus gadus, taču veikt izmeklēšanu līdz galam kavēja fakts, ka ne darba devējs, ne pati persona nevarēja uzrādīt veselības grāmatiņu. Lietu turpina Pārtikas un veterinārais dienests.