Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīdzinieki varēs balsot par to, kāds nākotnē varētu izskatīties Uzvaras parks

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Rīdzinieki varēs balsot par Uzvaras parka projekta otrajā kārtā īstenojamiem projektiem, šodien preses konferencē informēja Rīgas vicemērs Edvards Ratnieks (NA/LRA).

Iedzīvotāji varēs izvēlēties trīs variantus no aktīvās atpūtas zonas, bērnu aktivitāšu zonas, zaļās zonas un infrastruktūras elementiem.

Pašvaldība piedāvā izvēlēties sev tīkamos variantus no ielu basketbola laukuma, pludmales volejbola laukuma, irdenā seguma skrejceļa un spēka trenažieriem.

Bērnu aktivitāšu zonā būs iespējams izvēlēties starp šķēršļu joslu, velo trasi, ūdens elementiem un tīklu trasi.

Zaļajā zonā tiek piedāvāts izveidot strūklaku, saules pulksteni, suņu pastaigu laukumu un dekoratīvās dobes.

Savukārt no infrastruktūras elementiem tiek piedāvāts izveidot moduļu tipa dušas un ģērbtuves vai kafejnīcu zonu.

Aptaujā būs iespēja arī izteikt savu piedāvājumu, kas būtu īstenojams Uzvaras parka otrajā kārtā.

Aptauja ilgs līdz 19.janvārim un tajā var piedalīties pašvaldības mājaslapā.

Kā informēja Ratnieks, parka labiekārtošanas otro kārtu plānots īstenot divu gadu laikā. Viņš nenosauca konkrētu summu, ko plānots izlietot labiekārtošanai, taču pauda cerību, ka tā būs mazāka, nekā 8,5 miljoni, kas izlietoti pirmās kārtas darbu finansēšanai.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks arī informēja, ka bez aptaujā iekļautajiem projektiem, parka labiekārtošanas otrajā kārtā plānots ierīkot celiņu apgaismojumu, izveidot šķēršļus autotransportam, sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmiju risināt tuneļa māksliniecisko piepildījumu, ierīkot patstāvīgo tualeti u.c.

Parka labiekārtošanas otrā daļa paredzēta piecu hektāru plašā teritorijā.

"Mēs esam kopīgi tikuši vaļā no okupekļa un labiekārtojuši Uzvaras parku pirmajā kārtā, atgūstot Uzvaras parka patieso vēsturisko jēgu, kas nosaukts pirms 100 gadiem par godu Latvijas armijas uzvarai pār bermontiešiem," teica Ratnieks.

Viņš pauda prieku, ka ir iespējams parkam piešķirt papildu sporta dimensiju nu jau otrajā kārtā, paredzot vairāk aktīvās atpūtas iespēju. Pārdaugavā āra sporta aktivitāšu vietu pagaidām esot salīdzinoši maz.

"Līdz ar šo labiekārtošanas turpināšanu mēs vēlamies sniegt Pārdaugavas iedzīvotājiem, rīdziniekiem, pilsētas viesiem labus apstākļus aktīvajai atpūtai," teica Ratnieks.

Kā ziņots, 2023.gada novembrī Uzvaras parks tika atvērts rīdziniekiem.

Parka izveidi īsteno "Aidaco Group". Darbu sākotnējās izmaksas tika lēstas 7 695 900 eiro apmērā, bet neparedzētu darbu dēļ, izmaksas pieaugušas līdz aptuveni 8,5 miljoniem eiro.

Uzvaras parks savu nosaukumu ieguva 1923.gadā - par godu uzvarai pār Bermonta karaspēku, atbrīvojot Rīgu. Šogad tiks svinēta parka nosaukuma simtgade.

2022.gada augustā tika nojaukts parkā esošais okupācijas piemineklis. Pēc pieminekļa nojaukšanas sākās darbs pie parka labiekārtošanas. Būvniecības darbi sākās 2023.gada vasarā.

Parka pirmajā kārtā izveidota parka ainaviskā daļa deviņu hektāru platībā. Ierīkota aptuveni 0,5 hektāru liela ūdenstilpe ar labiekārtotu krastu un izbūvētiem tiltiņiem. Izbūvēts slēpošanas/skrituļošanas celiņš viena kilometra garumā, kas nekrustojas ar gājēju celiņiem, jo krustojuma vietās izveidos tiltus un tuneļus.

Parkā ierīkoti iebūvētie batuti, šūpoles un smilšu kasti bērniem, bet pieaugušajiem un jauniešiem būs galda tenisa galdi, dambretes galdi.

Parkā ierīkota ainaviska skeitborda trase un tiks uzstādīti ielu vingrošanas elementi. Teritoriju labiekārtoja, uzstādot jaunus soliņus, velo statīvus, atkritumu tvertnes, kā arī nomainot apgaismojumu.