Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Dzīvoklī Rīgas centrā no aukstuma un apsaldējumiem miris 35 gadus vecs vīrietis

© Gints Ivuškāns/F64

Saskaņā ar Valsts Tiesu medicīnas ekspertīzes centra sniegto informāciju portālam NRA no šā gada 1. janvāra līdz šā gada 20. decembrim no vispārējās ķermeņa atdzišanas un apsaldējumiem ir miruši 73 cilvēki, no tiem 12 atrasti dzīves vietā (telpās).

Savukārt Rīgā no 29. septembra līdz 20. decembrim Rīgā uz ielas, mazdārziņos un parkos atrasti 7 nosaluši cilvēki, bet vēl divi - daudzdzīvokļu namu dzīvokļos. Visiem nāves iemesls - vispārēja ķermeņa atdzišana. Pieci nosalušie atrasti, kad temperatūra naktī bijusi -4..-7 grādi, portālam NRA atklāja Rīgas domes Labklājības departamentā.

Novembrī un decembrī, kad ārgaisa temperatūra naktī noslīdēja zem nulles, Rīgā tika pamanīti vairāki nosalušie gan pilsētas centrā, gan parkā. Daudzdzīvokļu namu dzīvokļos Pļavniekos un Rīgas centrā no aukstuma mirusi 1944. gadā dzimusi sieviete un 1988. gadā dzimis vīrietis. Valsts Tiesu medicīnas ekspertīzes centrā norāda, ka nav informācijas par to, vai šie cilvēki pirms nāves lietojuši alkoholu.


Kur vērsties pēc palīdzības?

Rīgas domes Labklājības departaments aicina iedzīvotājus nebūt vienaldzīgiem un pieskatīt gados vecākos kaimiņus, jo īpaši tad, ja viņiem ir mazkustīgs dzīvesveids, viņi ilgāku laiku nav satikti vai arī viņu mājoklī aukstā laikā ilgstoši ir atvērti logi. Iespējams, cilvēks nonācis bezpalīdzīgā stāvoklī un viņam vajadzīga palīdzība. Ja ir aizdomas, ka kaimiņam vajadzīga palīdzība, jāzvana pa vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru 112.

Rīgas domes Labklājības departaments iedzīvotājus aicina ziņot par bezpajumtnieku pulcēšanās vietām un ja viņu redzeslokā nonāk cilvēki, kuri uzturas dienas un nakts laikā dzīvošanai nepiemērotos apstākļos, t.i., uz ielas, dārza būdās, šķūnīšos, pamestās ēkās un citās vietās, tādējādi palīdzot Mobilajai brigādei nodrošināt bez pajumtes palikušajiem cilvēkiem nepieciešamo palīdzību, tai skaitā siltu apģērbu, informāciju un nokļūšanu patversmē. Iedzīvotāji informāciju var sniegt pa tālruni +37127023550 darba dienās no plkst. 9 līdz 17.


Tāpat Rīgas domes Labklājības departaments aicina iedzīvotājus informēt par cilvēkiem, kuriem nepieciešama palīdzība - pakrituši uz ielas, guļ uz soliņa u.tml. -, zvanot pa vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru 112, pa Valsts policijas palīdzības tālruni 110 vai pa Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta tālruni 113.