Ratnieks skaidro, ko plānots darīt ar demontētajam sirpjiem un āmuriem Mūkusalā

© Gints Ivuškāns/MN

Turpinot Rīgas pašvaldības atbrīvošanu no padomju režīmu slavinošajiem objektiem, nesen tika demontēti sirpji un āmuri topošajā Mūkusalas promenādē.

Rīgas vicemērs Edvards Ratnieks soctīklu vietnē “X” atbild uz daudzajiem jautājumiem saistībā ar šo demintāžu.

"Tā kā saņemu daudz jautājumu par dažādām niansēm, kas saistītas ar šiem padomju simboliem, margām un drošību, nolēmu atbildēt vienā ierakstā.

1. Kādēļ šis projekts ir uzsākts? Pirms gada tolaik kā Rīgas domes Attīstības komitejas deputāts atbalstīju šā procesa un projekta idejas virzību, ko šobrīd sācis īstenot Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments.

2. Ko plānots darīt ar demontētajam margām un simboliem? Demontēto margu posmus paredzēts atjaunot - attīrīt, apstrādāt ar pretkorozijas grunti un nokrāsot. Padomju simbolus "sirpjus" un "āmurus" paredzēts demontēt un aizstāt ar margu posmu "saulīte".

3. Vai Jūs nodosiet šīs vēstures liecības Latvijas Okupācijas muzejam? Šobrīd muzejs ir pietiecies iekļaut muzeja krājumā trīs vislabāk saglabājušos padomju simbolus. Pārējie tiks utilizēti.

4. Kāds būs margu risinājums pēc projekta īstenošanas? Posmā AB Dambis - Akmens tilts paredzēts izmantot esošās atjaunotās margas, lai nodrošinātu kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanu un vizuāli turpinātu Akmens tilta margu līniju. Pārējā posmā paredzēts projekta izstrādātāja risinājums - jauni pulverkārsoti metāla margu posmi.

5. Vai ir droši atrasties nozāģēto margu teritorijā un vai kāds bērns nevar iekrist Daugavā? Ir uzsākts viens no lielākajiem Rīgas pašvaldības investīciju projektiem pilsētas infrastruktūras atjaunošanai, kura ietvaros paredzēts rekonstruēt Mūkusalas ielas krastmalu 2,3 km garumā un izbūvēt labiekārtotu promenādi, šobrīd tur ir būvlaukums, kas norobežots ar būvniecības žogu, līdz ar to ir drošības prasības ievērotas un būvdarbu laikā nevar brīvi piekļūt attiecīgajai vietai.

6. Kas paredzēts projektā? Būvdarbu laikā paredzēts nostiprināt Daugavas krastmalu, izbūvēt drošu gājēju un veloinfrastruktūru, tajā skaitā gājēju pārejas tiltu zem Akmens tilta, atjaunot inženierkomunikācijas, labiekārtot vidi, padarot vēl vienu pilsētas vietu par pievilcīgu un mūsdienīgu ārtelpu. Promenādes pārbūvi plānots pabeigt līdz 2025. gada beigām.

7. Kā izskatīsies pēc projekta atjaunotā Mūkusalas promenāde? Šeit var apskatīties vizualizācijas ar projekta ieceri: https://flickr.com/photos/103426396@N05/albums/72177720313231389/…

Svarīgākais