Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Šogad Jaungada salūts būs vien dažās pilsētās

© MN

Vai atkal gadu mijā būsim bez uguņošanas? Vai kritiku neiztur argumenti par ukraiņu [kara traumu saudzēšanu] biedēšanu, dabas piesārņošanu un lielajām izmaksām? Raidījums 360TV Ziņneši noskaidroja, ka Ogres un Ventspils pašvaldības saviem iedzīvotajiem Jaungadā nodrošinās salūtu.

Jau dažus gadus, ņemot vērā notiekošo situāciju pasaulē un ekoloģisko piesārņojumu uz dabu, daudzas pašvaldības Latvijā ir atteikušās no krāšņās uguņošanas gan Valsts svētkos, gan gadu mijā. Taču šajā gadā lielu rezonansi mediju telpā izraisīja fakts, ka Ogres un Ventspils pašvaldības bija vienīgās, kuras ignorēja pieņemtās normas un saviem iedzīvotājiem svētkos dāvināja bagātīgu salūtu, ignorējot iespējamo, emocionālo trauku, ko šādi izgājieni var radīt Latvijā dzīvojošajiem ukraiņiem, kas bēg no kara šausmām. Kā atzīst Ogres pašvaldības komunikācijas nodaļas vadītājs Patriks Grīva, viņi ir sazinājušies ar ukraiņiem, un negatīvus vērtējumus nav saņēmuši.

“Cilvēki, kuri nav bijuši frontē un nav piedalījušies kara darbībā - nevar izteikties un vērtēt par tām lietām un pārdzīvojumiem, kurus pārdzīvo tie, kas tur ir bijuši. Mums ir iespēja bijusi runāt ar cilvēkiem , kuri bijuši frontē. Šī ir viena no tām, par kurām ir pārrunāts. Līdz ar to, neesam saņēmuši nekādus negatīvus vērtējumus par svētku uguņošanu.”

Tāpat atvērtu komunikāciju ar kara bēgļiem bija uzsākusi arī Ventspils pilsēta, un sūdzības neesot saņēmuši, bet par dzīvniekiem, viņi vērš uzmanību, ka tiem ir jāatrodas mājās nevis uz ielas.

“Mēs ar viņiem esam rakstiski saskaņojuši šādu viedokli, ka viņiem iebildumu nav. Par dzīvniekiem, teiksim tā - dzīvnieki atrodas mājās, nevis uz ielas. Dzīvojamās mājas tur tuvumā ir, bet nav ļoti daudz.”

Daudzas pašvaldības šajā gadu mijā ir ieplānojušas dažādus lāzeršovus, kas rada mazāku kaitējumu dabai, taču arī tos nav tik viegli izveidot. Izrādās, lai rīkotu lāzeršovu, ir nepieciešama atļauja no Civilās aviācijas aģentūras, ja lāzera stars sniedzas vairāk nekā 100 metru augstumā. Kā min Rīgas domes ārējās komunikācijas projektu koordinatore Sindija Grāvere, tad galvaspilsētā šajos svētkos būs vērojams nevis lāzeršovs kā tas ir bijis iepriekš, bet gan video instalācijas dažādās lokācijās.

“Jaunā gada sagaidīšanā nebūs lāzeru šovs, bet gan video instalācijas - tas būs pa visam kaut kas cits - tie būs seši pasākumi. Izmaksas nav pat salīdzināmas, jo tas ir salūts. Ja salīdzina salūta izmaksas ar tiem sešiem pasākumiem, tad ir aptuveni līdzīgi, varbūt mazliet mazāk izmaksā.”

Pēdējo reizi gadu mijas salūts 2019. gadā izmaksāja 17,6 tūkstošus eiro. Kopumā Jaungada svinību pasākums 11.novembra krastmalā Rīgas domei izmaksāja 126 465 eiro. Šī gada sešas norises vietas vecpilsētā ar vizuāliem efektiem gadumijā izmaksās ap 200 tūkstošiem eiro. Līdzīga aina paveras Ogrē un Ventspilī. Ogres pašvaldībai bija jāizvēlas - drona šovs vai salūts. Drona šova izmaksas ir no 30 000 - 50 000 eiro, bet šī gada salūts izmaksās vien 3 000 eiro. Savukārt Ventspils par uguņošanu šogad maksās gan krietni vairāk nekā Ogre - 17, 8 tūkstošus eiro. Ventspils komunālās pārvaldes direktors atzīst, ka lāzeršovs iepriekšējos gados ir maksājis ļoti līdzīgi.