Par teju miljons eiro Rīgā attīstīs 5G tīkla izmantošanu dronu lidojumiem, lai uzlabotu sabiedrības drošību atpūtas vietās.

© Dmitrijs SUĻŽICS, MN

Šodien pašvaldības iesaistīšanos projektā "5G sistēmu attīstība dzīvību un sabiedrības veselības aizsardzībai Rīgā 5GLIVES" atbalstīja Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja.

Projekta laikā plānots izveidot jaunus 5G tehnoloģiskos risinājumus un veikt bezpilota lidaparātu jeb dronu iegādi, lai uzlabotu sabiedrības drošību sabiedriskās atpūtas vietās Vecāķu pludmales un Ķīšezera teritorijās.

Lai nodrošinātu dronu lidojumus, "Latvijas mobilais telefons" plāno uzstādīt 5G tehnoloģijas divās Rīgas Pašvaldības policijas glābšanas staciju vietās - Ķīšezera glābšanas stacija Pāvu ielā 16 un Vecāķu glābšanas stacijā Selgas ielā 19.

Plānots iegādāties četrus dronus akvatoriju un grūti sasniedzamu sauszemes vietu inspekcijai. Droni būs aprīkoti ar termo un viedajām kamerām.

Projekta ilgtspējīgu klimata risinājumu nodrošināšanai plānots, ka 5G tehnoloģiju elektroapgādē tiks izmantoti alternatīvi ūdeņraža kurināmā uzlādes elementi.

Plānots, ka projekta īstenošana ļaus samazināt nepieciešamību policistiem fiziski veikt patrulēšanu, kas palielinās darba efektivitāti, atvieglos un paātrinās piekļuvi grūti aizsniedzamās vietās. Lai sniegtu ikdienas drošības un glābšanas pakalpojumus, tiks palielināta policistu ikdienas darba drošība un kompensēts fiziskais policijas darbinieku trūkums.

Dronu izmantošana uzlabos policijas darbinieku reaģēšanas laiku, ļaus veikt novērošanu grūti sasniedzamās vietās, nekavējoties reaģēt ārkartās situācijās, kad ir apdraudēta personu veselība un dzīvība, veikt glābšanas darbu efektīvu koordināciju un virsvadību.

Projekta izmaksas tiek lēstas 922 000 eiro apmērā. No tām Eiropas Savienības finansējums varētu būt 691 500 eiro, bet pašvaldības budžets - 230 500 eiro.