Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas sapošana svētkiem izmaksājusi vairāk nekā 150 000 eiro

© Kaspars Krafts/F64

Galvaspilsētas sapošana svētkiem izmaksājusi 156 950 eiro.

Līgumi par atsevišķiem darbiem Rīgas svētku noformēja izvietošanai slēgti ar desmit uzņēmumiem - SIA "United Workshops", SIA "S-Print Baltic", SIA "ABI 2", SIA "Teragnia", SIA "Pro Sound", SIA "Savvaļa", SIA "Kalvestudija", SIA "Colores Print", SIA "McĀbols", SIA "Uno Mossa".

Šie uzņēmumi nodrošināja plakātu druku, izvietošanu pilsētā, karoglenšu izvietošanu apgaismes stabos un kontakttīklu balstos Latvijas karoga krāsā, kanālmalas Gaismas upes objektu izvietošanu, tāpat tiek nodrošināta Arkādijas parka "Gaismas dārza" instalācija un vides objekti, kā arī interaktīva vides instalācija "Mans raksts" Esplanādē un gaismas burtu renovācija un izvietošana.

Kā informē pašvaldība, pilsētvides plakātus rotā īpašs svētku noformējums ar latviešu tradicionālo Zvaigžņu segu rakstiem no vairākiem Latvijas novadiem.

Zvaigžņotais debesjums, zvaigžņu raksti latviešiem esot bijuši svarīgi visos laikos - gan puišiem jājot pieguļā, līdzi ņemot zvaigžņu "deķi", gan dodoties kara gaitās, piespraužot ausekli mēteļa atlokā.

Ļaudis ticēja, ka zvaigžņu raksti pasargā no ļauna, savukārt zvaigžņu sega naktī sargā gulētāja dvēseli.

Šogad valsts svētkos Rīgas pilsētvides stendus un afišu stabus rotā tautisku segu raksti no dažādiem Latvijas novadiem un latviešu tautasdziesmas spēka vārdi.

Rīgas ielas rotā sarkanbaltsarkanie karogi - apgaismojuma un kontakttīklu balstos, mastos un septiņās dizaina konstrukcijās. Pie autoceļu robežzīmēm "Rīga" kopā ar valsts karogiem braucējus sagaida arī pilsētas karogi.

18.novembra svētku vakarā gar pilsētas kanālu posmā no Latvijas Nacionālās operas līdz Brīvības laukumam un pie Bastejkalna Rīgas iedzīvotājus priecēs dzīvās uguns objekti "Gaismas upe".

Savukārt Arkādijas parkā trīs dienu vakaros no 17.novembra līdz 19.novembrim laika posmā no plkst.18.30 līdz 23 ikviens interesents aicināts apmeklēt "Gaismas dārzu", kurā mākslinieka Andra Eglīša radītie vides gaismas objekti un dažādi dzīvās uguns elementi savīsies ar latviešu mūziķu radītās skaņas improvizācijām.

Tiks radīta krāšņa vizuālās pieredzes telpa, kurā cilvēki jūtas atmosfēriski iesaistīti un piedalās tās veidošanā, radot kopības sajūtu un padziļinot valstiskuma idejas pieredzi. "Gaismas dārzā" paredzēto mākslas instalāciju veidos trīs vides mākslas objekti - aplis, bāka un ķērpis.

Pilsētas centru un Vecrīgu rotās uguns motīva vides objekti. Neatkarības laukumā tiks izvietots vides dizaina objekts "Liesma", savukārt trīs gājēju tilti pār kanālu no 17.novembra tiks pārvērsti par "Gaismas tiltiem". Doma laukumā varēs apskatīt vides dizaina objektu "Latvju cimdi".

Latvijas Republikas proklamēšanas svinību laikā Esplanādē tiks izvietotas interaktīvas video instalācijas uz vides objekta "Svētku kubs". Uz tā interaktīvā video instalācijā ikviens varēs izveidot savu unikālo svētku saktu, kas stilizēti veidota no Latvijas reģionu tautas tērpu rakstu ornamentiem.