Graustu Dzirnavu ielā 11 sola sakārtot līdz 28.aprīlim

Šodien Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks kopā ar Īpašuma departamenta direktoru Oļegu Burovu un atbildīgo institūciju pārstāvjiem apmeklēja avārijas stāvoklī esošo graustu Dzirnavu ielā 11, lai pārbaudītu, vai ēkas jaunais īpašnieks – „Latvijas Krājbanka” atbilstoši Rīgas domes pieņemtajam lēmumam ir uzsācis nepieciešamos būves sakārtošanas darbus.

Jau ziņots, ka vēsturiskā trīsstāvu būve Rīgā, Dzirnavu ielā 11 ir avārijas stāvoklī, tai ir iebrucis otrā un trešā stāva pārsegums, daļēji sagruvušas sienas un vietām ēkai trūkst jumta seguma, kas bojā būves nesošās konstrukcijas. Ēka atrodas pilsētas centrā, ielas malā, kur ir dzīva gājēju un automašīnu satiksme, tā apdraud arī bērnu drošību, kas ik dienu gar šo ēku dodas uz 10. un 13.vidusskolu.

Apsekojot būvobjektu, tika konstatēts, ka šobrīd daļa sakārtošanas darbi jau ir veikti – īpašnieks garāmgājēju drošībai gar ēku ierīkojis gājēju tuneli, uz nama fasādes uzlikts aizsargsiets. Tajā pašā laikā, apskatot grausta iekštelpas, tika konstatēts, ka būvgružu izvešana vēl joprojām nav uzsākta. Nav saņemts arī būvkonstruktora slēdziens par ēkas konstrukciju nostiprināšanu.

Tiekoties ar domes amatpersonām, īpašnieku pārstāvis Jānis Ūlis informēja, ka š.g. 4.martā, lai veiktu nekustamā īpašuma Dzirnavu ielā 11 sakārtošanu, „Latvijas Krājbanka” izveidojusi savu meitas uzņēmumu „Dzirnavu 11”. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 30 tūkstoši latu, ko „Latvijas krājbanka” paredzējusi ieguldīt avārijas stāvoklī esošā nama atjaunošanā. Viņš arī informēja, ka jau rīt beigsies izsludinātā cenu aptauja, un ja tā būs veiksmīga, jau tuvākajā laikā būs iespējams uzsākt vēsturiskā nama sakārtošanu. Apņemšanos nekavējoties veikt ēkas rekonstrukciju iepriekš paudis arī „Latvijas Krājbanka” valdes priekšsēdētājs Ivars Priedītis. „„Latvijas Krājbanka” iecerējusi veikt Dzirnavu ielā 11 pilnu rekonstrukciju. Mēs nevaram atļauties ēku konservēt, jo tādējādi mēs konservējam naudu. Mūsu mērķis ir vēsturiskās ēkas pilnīga atjaunošana”, uzsvēra I.Priedītis.

Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs klātesošos informēja, ka šodien Īpašuma departamentā ir saņemta „Dzirnavu 11” garantijas vēstule, kurai pievienots darbu grafiks nama sakārtošanai. Atbilstoši tam, ēkas īpašnieks visus Dzirnavu 11 sakārtošanas darbus sola pilnībā pabeigt līdz 28.aprīlim. Tāpat vēstulē arī minēts, ka sākotnējie sakārtošanas darbi ir iekavējušies, kam par pamatu bijusi ēkas tehniskā stāvokļa pasliktināšanās pēdējo mēnešu laikā.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks: „Esam uzsākuši sistemātisku darbu, lai atbrīvotu galvaspilsētu no sabiedrībai bīstamiem, pilsētvidi degradējošiem īpašuma objektiem. Uzskatu, ka „Latvijas Krājbankas” iniciatīva, uzsākot grausta sakārtošanu, jāvērtē kā pozitīvs piemērs, jo tādējādi radīta iespēja atjaunot vienu skaistu, vēsturisku celtni pašā pilsētas centrā, turklāt tas tiks darīts par privātiem, ne pašvaldības līdzekļiem”.

„Šonedēļ Pilsētas īpašuma komitejā tika pieņemts arī lēmums nojaukt uz privātas zemes esošu pašvaldības graustu Maskavas ielā 9, kas jau ilgstoši bijis kauna traips pilsētas sejā. Jau zināmi arī nākamie darbi – beidzot jāatrisina jautājumi ar privātīpašumā esošo ēku Brīvības ielā 78 un Birznieka Upīša ielā 25 nojaukšanu”, uzsver Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais