Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Valodniece Ilze Lokmane: Jaunais dzelzceļa stacijas nosaukums nav pareizs

© Ģirts Ozoliņš/F64

Uz Rīgas Centrālās stacijas ēkas jumta trešdien izvietots jauns uzraksts "Centrālā stacija Rīga". Sociālo tīklu lietotājus šis jaunais nosaukums samulsinājis un tiek izteiktas bažas, vai maz tas atbilst latviešu valodas normām.

LTV Ziņu dienests uzdeva ši jautājumu valodniecei Ilzei Lokmanei. Viņa atzina - latviešu valodā pareizi būtu "Rīgas Centrālā stacija" . Vēl vārdu "Rīga" varētu atveidot slīprakstā vai to kā citādi izcelt, piemēram, lielākā izmērā vai ar citas krāsas burtiem. Tad arī būtu labāk, nekā tagad plānots.

Portāls NRA jau rakstīja, ka uz stacijas ēkas jumta izvietotais uzraksts būs redzams gan līdz brīdim, kad dzelzceļa projekta "Rail Baltica" ietvaros būtiskas pārmaiņas skars visu dzelzceļa staciju, gan arī pēc stacijas jaunā veidola iegūšanas.

"Rīgas Centrālās dzelzceļa stacijas fasāde ir pieredzējusi vairākkārtēju uzrakstu nomaiņu dažādās valodās, kas uz stacijas ēkas ir izvietoti un atkal noņemti, lai izvietotu vēl citus uzrakstus," norāda LDz valdes priekšsēdētājs Rinalds Pļavnieks.

Kompānijā arī atzīmē, ka pirmās dzelzceļa stacijas ēkas pirmsākumi Rīgā ir meklējami 19.gadsimtā, tomēr Rīgas Centrālā dzelzceļa stacijas celtne, kas redzama pašlaik, uzbūvēta laika posmā no 1957. līdz 1965.gadam. Šajā laikā stacija ieguva uzrakstu - "Centrālā stacija", tolaik, ne tikai latviešu, bet arī krievu valodā, kas tika izvietots uz tās jumta.

"Latvijas dzelzceļš" ir publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītājs un koncerna "Latvijas dzelzceļš" valdošais uzņēmums. Koncernā ietilpst arī "LatRailNet", kas veic infrastruktūras maksas noteikšanu un dzelzceļa infrastruktūras jaudas sadali, "LDz Cargo", kas nodrošina dzelzceļa kravu pārvadājumus un starptautiskos pasažieru pārvadājumus, ritošā sastāva remonta un uzturēšanas uzņēmums "LDz ritošā sastāva serviss", apsardzes uzņēmums "LDz apsardze", loģistikas uzņēmums "LDz loģistika".