Oktobrī Rīgā sola jaunu puķu tirgu

Oktobrī Saktas puķu tirgus pircējus un tirgotājus varētu sagaidīt jaunā veidolā, jo Rīgas dome vakar pieņēma lēmumu, ka ar tirdziņa būvniecības projekta īstenošanu nodarbosies pašvaldības uzņēmums Rīgas nami.

Tirgotājiem sola divas jaunas ēkas, kurās iekārtotu kopumā 30 tirdzniecības vietas. Viņi, šonedēļ tiekoties ar Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieku Andri Ameriku (LPP/LC), bija uztraukušies, vai būvniecības laikā drīkstēs turpināt pārdot ziedus Vērmanīša malā, jo krīze paplicinājusi arī ziedu tirgotāju ienākumus. Viņiem apsolīts, ka tirdzniecības vietas uz laiku tiks iekārtotas blakus pašreizējām.

Pašlaik Saktas puķu tirdziņš iekārtojies pagaidu paviljonos, kuru tehniskais stāvoklis nepavisam nav spožs. Viņi strādā arī bez ūdensapgādes sistēmas un notekūdeņu kanalizācijas. Projektā paredzēts uzbūvēt vienstāva paviljonus ar ērtākiem darba apstākļiem, kā arī pēc būvvaldes prasībām likvidēt parka teritorijā nelikumīgi izveidoto autostāvvietu. Šo vietu atvēlēs gājējiem.

Visu diennakti atvērtais puķu tirgus ir kļuvis arī par tūristu intereses objektu, jo tāda daudzu valstu galvaspilsētās nav. Saktas tirdziņa atrašanās Rīgas vēsturiskā centra teritorijā nozīmē dažādus ierobežojumus, ko paredz likumi. Piemēram, tur ir pieļaujama tikai pagaidu apbūve un zemi var iznomāt uz laiku līdz pieciem gadiem. Rīgas domē sola risināt šo problēmu, vēršoties pie valdības, lai nosacījumus mainītu un nomas termiņu būtu iespējams pagarināt līdz 10 gadiem. Tad arī nomnieki, šajā gadījumā ziedu tirgotāji, justos drošāki par savu biznesu. Tomēr pašlaik Rīgas nami var kalkulēt nomas maksu tikai pieciem gadiem, un tā būtu 265 lati mēnesī (ar 22 procentu pievienotās vērtības nodokli). Aptuveni tikpat tirgotāji Saktas tirdziņā maksā jau tagad, sasummējot visus izdevumus. Salīdzinājumam tiek minēts, ka tikpat lielas tirdzniecības vietas Centrāltirgū tiek iznomātas par 250 latiem mēnesī, turklāt tās strādā tikai dienā.

A. Ameriks jau iepriekš ir skaidrojis, kāpēc projekta īstenošana uzticēta pašvaldības uzņēmumam, nevis privātajiem investoriem, no kuriem šāds ierosinājums domē ir saņemts. Tā kā Tērbatas ielā, kur atrodas tirdziņš, iespējams būvēt tikai pagaidu ēkas, privātais investors nebūtu tiesiski pilnīgi pasargāts. Turklāt tehnisko projektu ir pasūtījusi pašvaldība, kurai tas arī pieder. Būvniecību plānots sākt šā gada vasarā.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.