Rīgas domes deputāti pauž bažas par atsevišķu ceļu remontu pabeigšanu līdz rudenim

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Šodien Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejā deputāti pauda bažas par atsevišķu ceļu remontu pabeigšanu līdz rudenim.

Komitejas sēde tika sasaukta pēc Viestura Kleinberga (PP) lūguma, saistībā ar viena no uzņēmumiem, kas iesaistīti Rīgas ielu uzturēšanā un remontēšanā AS "Ceļu pārvalde" tiesiskās aizsardzības procesu.

Kleinbergs pauda bažas, vai attiecīgais uzņēmums spēs izpildīt savas saistības.

Kā komitejas sēdē skaidroja Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītājs Jānis Vaivods, departamentam nav līgumu ar minēto uzņēmumu, bet gan ar divām pilnsabiedrībām - "Daugavas labā krasta uzturētājs" un "Daugavas kreisā krasta uzturētājs". Taču abās šajās pilnsabiedrībās viens no biedriem ir AS "Ceļu pārvalde".

Vaivods norādīja, ka pilnsabiedrību veidotāji solidāri atbild par savu saistību izpildi un viņam neesot pamata uzskatīt, ka tās neizpildīs līguma prasības.

Kā pēc komitejas sēdes aģentūrai LETA atzina komitejas vadītāja vietniece Justīne Panteļējeva (PP), komitejas sēdē neesot gūta skaidrība par to, kāda ir situācija ar ielu asfaltēšanas darbiem.

Publiski izskanējusī informācija par uzņēmuma "Ceļu pārvalde" spēju nodrošināt finanšu plūsmu un uzņēmuma kreditoriem, kas prasa rēķinu samaksu.

Politiķe atzina, ka šāda informācija ir satraucoša. Maijā un jūnijā tiekot teikts, ka viss ir kārtībā, bet jūlijā izskan, ka darbi apturēti. Septembrī cilvēki atgriezīsies Rīgā no laukiem, no atvaļinājumiem, sāksies skolas laiks, bet Rīgā būs nepabeigti ielu remonti, pauda Panteļējeva.

Tādēļ tikusi sasaukta šī komitejas sēde, lai gūtu skaidrību par reālo situāciju, taču skaidrības neesot joprojām. Tik vien kā departamenta direktora pienākumu izpildītājs solījis, ka līdz novembrim darbi tikšot pabeigti.

Kā norādīja Panteļējeva, ņemot vērā, ka iepriekš izskanēja informācija par iespējamiem pārkāpumiem tieši ielu remontdarbu uzraudzībā, viņa sagaidītu nopietnāku attieksmi no departamenta vadības puses un šaubu mazināšanu.

Viņa piebilda, ka noteikti vēl prasīs no departamenta informāciju, lai iegūtu pilnu ainu par notiekošo, taču cer arī sagaidīt no komitejas vadītāja Olafa Pulka (JV) un atbildīgā vicemēra Viļņa Ķirša (JV) proaktīvāku rīcību šo darbu uzraudzībā, īpaši, ņemot vērā to, ka ielu uzturēšanai iecerēts piešķirt lielāku finansējumu to palielinot līdz pat 40 miljoniem eiro.

Savukārt Vaivods aģentūrai LETA pēc komitejas sēdes pauda, ka izskanējušas bažas, galvenokārt, par diviem vienlaidus virsmas ieklāšanas darbu līgumiem, kuros iesaistīta "Ceļu pārvalde". Viens esot par darbiem Čiekurkalna 2. līnijā, bet otrs - Eksporta ielā.

Vaivods skaidroja, ka darbi šajās vietās tika pārtraukti pēc tam, ka viņu atstādināja no amata. Pirmajā brīdī izskanējušas šaubas, ka šie darbi varētu būt nelikumīgi. Līdz ar to darbinieki baidījušies tos turpināt. Taču kad situācija noskaidrojās, tika pieņemts lēmums tos turpināt.

Ja nākamnedēļ tiks uzsākta asfaltēšana, tad to varot pabeigt divu nedēļu laikā, teica Vaivods.

Kā ziņots, "Ceļu pārvalde" ir viens no trīs uzņēmumiem, kuriem Konkurences padome (KP) piemērojusi sodu ceļu būves karteļa lietā. "Ceļu pārvaldei" piemērots sods 1 026 958,61 eiro apmērā.

"Ceļu pārvaldes" apgrozījums 2021.gadā bija 30,205 miljoni eiro, bet kompānijas zaudējumi bija 1,277 miljoni eiro. Kompānijas finanšu dati par 2022.gadu vēl nav publicēti.

Kompānija "Ceļu pārvalde" izveidota 1994.gadā, privatizējot Rīgas pilsētas pašvaldības uzņēmumu "Ceļu pārvalde". Šobrīd "Ceļu pārvaldes" pamatkapitāls ir 2 374 456, bet tās patiesā labuma guvēja ir Jadviga Mamedova. Uzņēmumam 2023.gada 5.jūnijā ierosināta tiesiskās aizsardzības procesa lieta.