Rīgas domes vadībai vēl padomdevējs

Oktobrī darbu sāka Rīgas domes (RD) priekšsēdētāja padomnieks ārlietu jautājumos Jurijs Pogrebņaks. Viņa dēļ nācās veikt izmaiņas tiesību aktos, lai Ārlietu ministrija domei varētu piedāvāt padomdevēju no sava resora.

J. Pogrebņaks strādā, pamatojoties uz RD un Ārlietu ministrijas sadarbības līgumu. Līdz šim viņš ir pildījis Ārlietu ministrijas Divpusējo attiecību departamenta Krievijas nodaļas padomnieka pienākumus. Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš un Rīgas mērs Nils Ušakovs jau kopš vasaras pārrunāja sadarbības koordinēšanu ārpolitiskajos jautājumos Rīgā un sadraudzības pilsētās. Ministrs padomnieka nepieciešamību pamatoja ar galvaspilsētas plašo sadarbību, tomēr būtiskākais aspekts bija abpusējais uzstādījums, ka Rīgai un Latvijai ir jābūt vienotai ārpolitikai. Rīga intensīvi uzņēmusi kursu Krievijas virzienā, N. Ušakovam ir arī ārštata padomnieks sadarbības jautājumos ar NVS valstīm – multimiljonārs un ministra dēls Igors Mališkovs. Mēra preses sekretāre Anna Kononova saka – tā kā domē samazināti štati Ārlietu pārvaldē, bet pašvaldībai ir tālejoši plāni, tad I. Mališkovs koordinē domes sadarbību ar valsts institūcijām. Arī Daugavpils mērs Jānis Lāčplēsis paziņojis, ka plāno Daugavpilī dzimušo I. Mališkovu aicināt par padomnieku ekonomiskajos jautājumos.

Ārštata padomnieks ir arī bijušā Ministru prezidenta Aigara Kalvīša juridiskais padomnieks un biroja vadītājs Jānis Dzanuškāns – juridiskajos jautājumos, miljonārs un finansists Ēriks Teilāns – ekonomiskajos jautājumos, Eiropas Jaunatnes basketbola līgas prezidents, Basketbola akadēmijas Rīga prezidents un basketbola skolas Rīga direktors Guntis Šēnhofs – jaunatnes sporta jautājumos. J. Dzanuškāns bija tautpartijieša, kādreizējā aizsardzības ministra Vineta Veldres padomnieks un biroja vadītājs. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs pārbaudīja J. Dzanuškāna kā valsts amatpersonas darbības atbilstību likumam par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā.

Mēra biroju vada A. Kalvīša bijusī padomniece Ilze Stobova, bet štata padomniece juridiskajos jautājumos ir Iveta Strautiņa (bijusi tieslietu ministra Gaida Bērziņa (TB/LNNK) biroja vadītāja un padomniece). Viņas abas un J. Pogrebņaks ir vienīgie algotie mēra biroja darbinieki. I. Strautiņas un J. Dzanuškāna kompetencē esošie jautājumi nekrustojoties, jo viens vairāk nodarbojas ar iekšējiem, otrs – ar starptautiskajiem dokumentiem.

Savukārt vicemērs Ainārs Šlesers (LPP/LC) iztiek ar padomnieku un preses sekretāru Ģirtu Dripi un Ingu Pelšu kā biroja vadītāju. Viņi abi šādos amatos bijuši Satiksmes ministrijā, kad to vadīja A. Šlesers. Vienīgais vicemēra ārštata padomnieks ekonomiskajos jautājumos ir uzņēmējs Georgs Lansmanis, kurš pūrā līdziņemts no Satiksmes ministrijas, kur arī konsultējis A. Šleseru ārštatā bez samaksas. G. Lansmanis bijis Latvijas ceļa ģenerālsekretārs, bet viņam piederošā muitas noliktava figurēja spirta kontrabandas lietā saistībā ar nenomaksātiem nodokļiem. Uzņēmējs organizējis A. Šlesera priekšvēlēšanu kampaņu, tātad – pārbaudīts komandas cilvēks. Ārštata padomnieki strādā bez atalgojuma, bet pārējiem maksā 1265 latus (pirms nodokļiem katram).